Sarajevo čeka Erdogana
Redžep Tajip Erdogan, foto:AA

Sve spremno za predsjednika Turske

Sarajevo čeka Erdogana

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan doputovaće u Sarajevo gdje će održati predizborni skup uoči vanrednih izbora u Turskoj zakazanih za 24. jun.

Erdogan će radnu posjetu započeti u zgradi Predsjedništva BiH, gdje će ga dočekatii bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović, potom će biti održan predizborni skup u olimpijskoj dvorani Zetra, a nakon toga je planirano obraćanje novinarima, prenosi B92.

Potom će biti održan prijem, predviđena je šetnja Baščaršijom i ceremonija uručivanja počašnog doktorata turskom predsjedniku na Internacionalnom univerzitetu. 

U Sarajevu je sve spremno za doček predsjednika Erdogana. 

Plakati dobrodošlice polepljeni su širom grada, a unutrašnjost dvorane prekrivena turskim zastavama. Dobrodošlica će Erdoganu biti upućena i sa zgrada institucija i ugostiteljskih objekat. Veliko platno sa njegovim likom nalazi se na zgradi Internacionalnog univerziteta, gdje će održati i predavanje studentima. 

Na skupu u Zetri se očekuje prisustvo izmedju 15.000 i 20.000 sljedbenika Erdogana iz BiH, zemalja regiona i evropskih zemalja - Austrije, Njemačke, Holandije, a, prema najavama, skup će trajati osam sati. 

Malu sjenku na ovu posetu bacila je navodna dojava koju su dobile turske obavještajne agencje, da bi tokom posjete balkanskim zemljama na Erdogana mogao biti izvršen atentat, prenijela je Agencija Anadolija, pozivajući se na turske medije. 

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je za BH medije rekao da nema takvih informacija. 

Inače, organizaciju skupa u Zetri preuzela je Unija evropskih turskih demokrata, sa sjedištem u Beču, a pored Erdogana okupljenima će se obratiti i lider SDA Bakir Izetbegović. 

Izetbegović je ranije izjavio da će Erdogan iskoristiti skup da uputi svoje predizborne poruke. 

Strani mediji su u svojim izvještajima uoči dolaska Erdogana u BiH primijetili da će turski predsjednik praktično “dati vjetar u ledja” Izetbegovićevoj SDA na izborima, koji će u BiH biti održani početkom oktobra. 

BBC je tim povodom konstatovao da “BiH čekaju izbori na jesen, ali prvi i najveći predizborni skup će održati neko ko na njima neće učestvovati”.  Iako se visoko kotira na listi Erdoganovih prioriteta, Sarajevo nije bilo prvi izbor za ovaj skup.  Pokušaj da se slični dogadjaji organizuju tamo gde je turska dijaspora mnogo brojnija - u Njemačkoj, Austriji ili Holandiji - okončani su zabranama lokalnih vlasti. 

"Ovo je vjerovatno najzapadnije što Erdogan može da dodje, a da održi izborni skup zemljacima sa Zapada", kazao je za BBC koordinator programa fondacije "Fridrih Nojman" u BiH, Adnan Huskić. 

Huskić je podsjetio na izuzetno dobre lične veze predsjednika Erdogana sa porodicom Izetbegović, ali i da je osim toga BiH za turskog predsjednika važna i zbog istorijskih veza. 

Zemlje koje su mu zabranile da “politiku vodi u njihovom dvorištu”, na Erdognov miting u Sarajevu ne gledaju blagonaklono. 

Ipak, Adnan Huskić smatra da to neće prerasti u nekontrolisanu štetu za Sarajevo. 

"U moru negativnih stvari koje su u vezi sa Bosnom i Hercegovinom, ne znam ima li ova zemlja uopšte kredibilitet u zapadnim krugovima da bi mogao biti narušen", kazao je Huskić. 
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.