Šešelj kupio kuću u Hrtkovcima?
Foto:Blic

Šešelj kupio kuću u Hrtkovcima?

Mještani sela kazali su za Blic da su u ponedeljak vidjeli lidera radikala kako razgleda kuću koju je pazario.

Nije poznato koliko je lider radikala platio ovu nekretninu, ali se na oglasima može vidjeti da se cijene sličnih kuća kreću između 20.000 i 30.000 eura, navoodi beogradksi list.

Blic piše i da je Šešelj nakon osuđujuće presude u Hagu najavljivao da će ponoviti ratne zločine u Hrtkovcima, a nakon toga i da će 6. maja u tom mjestu, koje se nalazi u blizini Rume, napraviti veliki miting, odnosno, kako je rekao, radikalsko - đurđevdanski uranak.

Policija je taj skup zabranila, a Šešelj je ipak pokušao da dođe do tog sela, ali je zaustavljen u Jarku, ispred policijske blokade na putu ka Hrtkovcima.

Ipak, vijest da lider radikala planira da dođe u Hrtkovce i održi miting uplašile je mještane. Na najavu da će se, kako je rekao, članovi SRS razmileti po tom mjestu, stanovnici tog sela u izjavama za medije rekli su da će se zaključati u kuće, spustiti roletne i sačekati da se sve završi. .

Kako je Šešelj izvršio zločin u Hrtkovcima?

Na skupu SRS u Hrtkovcima 1992. godine, kako su mediji objavljivali, Šešelj je pročitao imena 17 mještana Hrvata, za koje je tvrdio da su članovi "Zbora narodne garde" i da su se slagali sa progonom Srba iz Hrvatske. Njima je navodno zaprijećeno da se isele, dok je, prema nekim tvrdnjama, 20 porodica hrvatske nacionalnosti izbačeno iz svojih kuća.

Kako je pisalo u optužnici haškog tužilaštva, nakon Šešeljevog govora, u Hrtkovcima je počela kampanja etničkog čišćenja usmjerena protiv nesrba, a naročito Hrvata. Tokom sledeća tri mjeseca, mnogi nesrbi bili su šikanirani, prijetilo im se smrću i zastrašivalo, prisiljavajući ih na odlazak. Kuće Hrvata su opljačkane i u njih su se uselili Srbi, podsjeća list.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.