Todorović: Pitamo još jednom, kuda odoše naše pare namijenjene za sportske klubove?
Željko Todorović

"Bar za 21. vijek" nudi rješenja

Todorović: Pitamo još jednom, kuda odoše naše pare namijenjene za sportske klubove?

Mimo zakona i važećih lokalnih normativa o finansiranju sporta u Baru, opštinski budžet prikazuje da je u prethodne dvije godine preraspodijeljeno 610.000 eura, a kome i kako, to niko ne zna ili ne želi da odgovori, kazao je Željko Todorović, kandidat za odbornika “Bar za 21. vijek”.

Todorović navodi da su dva puta tražili informacije, jednom kao odborničko pitanje u lokalnom parlamentu, a drugi put pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu javnim informacijama i da su oba puta bili uskraćeni za odgovor.

"Ono što je poznato je činjenica da je u 2016. godini, prema budžetu koji je dostupan na sajtu Opštine Bar, dato 260.000 eura sportskim klubovima. Kako je to urađeno, znaju samo oni koji su taj novac nekome dali, a dali su ga mimo zakona i postojećih pravila. Ovo je činjenica, jer je konkurs koji je bio raspisan za tu godinu poništen, pa novac nije mogao biti nekome dat, barem ne na legalan i zakonit način", kazao je Todorović.

Činjenica je, kako on ističe, da je za 2017. godinu, prema budžetu koji je dostupan na sajtu Opštine Bar, dato 350.000 eura sportskim klubovima. Opet, kako je to urađeno, poznato je samo onima koji su taj novac nekome dali, ali ponovo mimo zakona. Naime, raspisan je konkurs, klubovi su podnijeli dokumentaciju, komisija pregledala i nije donijela validnu odluku. Dva člana komisije, koja je nadležna za distibuciju ovih sredstava, nisu htjeli ni željeli da stave svoj potpisna ta dokumenta.

"Ukratko, 610.000 eura ili pola miliona, plus sitniš, poreskog novca građana našeg grada jednostavno je nestalo u nepoznatom pravcui to na nelegalan način", naveo je.

Kako je Todorović  kazao to je "sitnica jedna za ovaj bogati grad". On se pita šta je to 610.000 sportskog novca za Bar? Ili 120.000 turističkog novca? Ili, kako navodi, nekoliko miliona koji isto tako volšebno mijenjaju svoje destinacije, a sve bez pokrića i uz blagoslov i odobrenje vladajuće garniture. On moli DPS da se ne oglašava replikom.

"Pitamo još jednom, kuda odoše naše pare namijenjene za sportske klubove?  Po kom osnovu i po kom pravilniku?  Mislimo da pitanja nisu baš teška, sigurno su lakša od pitanja na prijemnom ispitu bilo kog fakulteta u našem gradu", kazao je.

Kako je naveo, ovih dana sve liste iznose svoje viđenje napretka Bara i svi pominju sportski turizam. On uz dužno poštovanje prema nekima, traži da objasne šta pod tim podrazumijevaju. Kako je kazao, oni što su na vlasti očigledno misle da je otimanje od lokalnog sporta u redu, a vjerovatno i smatraju da je sportski turizam, šetnja i turističko putovanje na teret budžeta  sporta.

Koliko je sport i ulaganje u sport ozbiljna tema, naveo je da se iz Lutrije Evrope (LE) svake godine izdvaja 2,2 milijarde za sport i razvoj sporta. U isto vrijeme EU izdvaja 1,9 milijardi za razvoj malih i srednjih preduzeća i to za 4 godine!

"Samo LE generiše preko 40.000 radnih mjesta godišnje. Na sve ovo treba dodati još oko 18 milijardi eura koje svake godine 28 (još uvijek) EU zemalja izdvaja kroz svoja ministarstva za sport u njihovim zemljama. A gdje su tek sponzori", pitao je Todorović.

Istakao je da dok Evropa ulaže 20 + milijardi eura svake godine u sport, u Crnoj Gori nestane 610.000 eura u vidu lastinog repa.

"Da ne bude da samo kritikujemo, mi imamo i rešenja. Prvo se mora izraditi strategija razvoja sporta u našem gradu. Sport se mora posmatrati kroz svoje osnovne oblike, rekreativni, amaterski i profesionalni. Svaki od ovih oblika mora imati svoje detaljno definisano mjesto i budžet za njegove aktivnosti. Sport je još daleko prije nove ere definisan kao: 'Mens sana in corpore sano'– 'U zdravom tijelu i zdrav duh', a mnogi su to zaboravili. Pored ostvarivanja vrhunskih sportskih rezultata, sport ima i socio-kulturološku dimenziju koja se u svim razvijenim zemljama svijeta izuzetno uvažava, a mi težimo da budemo jedna od tih zemalja. Sport nije bitan samo za omladinu i mlade ljude, sport je vrlo bitan i za naše starije sugrađane, da ne kažemo penzionere. Mi želimo i njima da pružimo mogućnost da koriste sve pogodnosti i resurse Sportskog centra i stručnog kadra, kako bi poboljšali i unaprijedili svoje zdravlje", kazao je.

Naveo je da oni sport ne vide isključivo kroz broj registrovanih klubova u Baru, već kao oblik društveno korisne aktivnosti cijele zajednice, kako kroz bavljenje određenim sportom, rekreacijom, vrhunskim sportskim dostignućima a, u isto vrijeme, i kao profitabilnu privrednu granu za ovaj grad.

"Nadamo se da ćete u nama prepoznati ljude za bolju budućnosti, da ćete 27. maja zaokružiti broj  9 i ljude za 21 vijek", zaključio je Todorović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.