LP Podgorica: Uvođenje reda u saobraćaju, prioritet u novoj vlasti grada
Jovan Rabrenović

LP Podgorica: Uvođenje reda u saobraćaju, prioritet u novoj vlasti grada

U skladu sa svojom progresivnom liberalnom politikom, Odbor Glavnog grada Podgorica Liberalne partije Crne Gore će se u narednom četvorogodišnjem periodu zalagati za jačanje i dominaciju onih tema koje su od životnog značaja za sve Podgoričane, kaže Jovan Rabrenović odbornik Liberalne partije u Skupštini Glavnog grada Podgorica.

"Jedna od najvažnijih tema za sve brzo rastuće gradove, kakva je i Podgorica, je svakako zaštita životne sredine i briga o prostoru u kojem živimo i radimo, pa će Podgorički liberali svojim primjerom pokazati kako se voli, gradi i čuva svoj grad. Primarna aktivnost će biti usmjerena ka smanjenju količine komunalnog otpada nesavjesno skladištenog na prostorima koji nijesu za to predviđeni kao i na unaprjeđenju ponašanja svih subjekata po pitanju životne sredine i održivosti eko sistema. Trajna prenamjena saobraćajne površine u korist pješaka, biciklista ili javnog prijevoza, kroz izgradnju novih širih pješačkih staza na teritoriji cijele Podgorice, adekvatniju upotrebu postojećih i novih biciklističkih staza i izgradnju dodatnih zasebnih autobuskih traka u djelovim grada đe je to neophodno i moguće sprovesti, drugi je prioritet Podgoričkih liberala", navodi Rabrenovič.

Uz sve navedene staze, kako kaže, biće rekonstruisani postojeći ili uređeni novi drvoredi sa authtonim četinarima i listopadnim stablima.

"U pojedinim djelovima grada zalagaćemo se za smanjenje saobraćajnog prometa i ograničavanje brzine prometnih sredstva u skladu sa evropskim modelom mobilnosti. Zalagaćemo se za organizovanje dana bez automobila, po mogućnosti jednom sedmično na određenim saobraćajnim površinama i obezbjeđivanjem jednog ili više prostora za pješake, bicikliste i javni prijevoz tokom čitavog dana od jednog sata prije početka radnog vremena do jednog sata nakon kraja radnog vremena. Zalagaćemo se za posebno stimulisanje i nagrađivanje sugrađana koji su ostavili automobil kod kuće i koriste neki od zamjenskim načinima prijevoza koji su ekološki opravdani i donose smanjenju zagađenosti", dodaje on.

S obzirom na to da je Podgorica turistički izuzetno atraktivna i da, u skladu sa zelenim ekološkim opredjeljenjam države Crne Gore, žele, kako navodi, da privuku više posjetilaca, ali ne na štetu prirode i stanovnika Glavnog grada.

"Ubijeđeni smo da su stanice za punjenje električnih vozila, bilo javne ili privatne prirode investicija za budućnost u suživotu sa prirodom. Na osnovu svega, smatramo da je od izuzetnog značaja da postanemo dio evropske mreže stanica za punjenje električnih vozila i da se u pojedinim djelovima grada izgrade stanice za punjenje automobila i autobusa na električni pogon. Upravo u segmenu korišćenja električnih taxi automobila i autobusa vidimo i budućnost gradskog saobraćaja u Podgorici kao modernog i pouzdanog prevoznog partnera svim stanovnicima Glavnog grada. U izradi i sprovođenju svih ovih projekata liberali Glavnog grada će imati podršku i stručnu pomoć švedskih liberala a posebno liberala Stokholma i njihovih eksperata iz navedenih oblasti", zaključuje Rabrenović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.