Stiže prvi PRAVI lijek za prehladu
Ilustracija

Konačno

Stiže prvi PRAVI lijek za prehladu

Izgleda da je pronađen prvi pravi lijek za prehladu. Dakle ne samo za simptome.

Britanski naučnici su se fokusirali ne na uništenje virusa kojih ima na stotine verzija, već na liječenje tkiva domaćina, piše BBC.

Pošto inficira organizam domaćina, uzročnik infekcije njime se koristi da bi se razvijao i razmnožavao na domaćinovu štetu.

Istraživači sa Imperial Collegea su uspjeli da blokiraju ključan protein u ćelijama koje virusi obično preuzimaju  kako bi se replikovali i širili. Tako bi se zaustavilo širenje virusa a simptomi bi se sveli na minimum. Laboratorijske studije pokazale su da bi lijek pacijentu trebalo dati što ranije kako bi se zaustavilo djelovanje bilo kojeg virusa. Testiranje na ljudima se očekuje u sljedećih nekoliko godina…

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.