„Zablistaću u vrtiću“ u BP: Roditelji da djeci pruže priliku da razvijaju kognitivne vještine i sklapaju prijateljstva

Kampanja „Zablistaću u vrtiću“, koju Ministarstvo prosvjete sprovodi na Sjeveru s ciljem ukazivanja na značaj predškolskog obrazovanja i povećanja obuhvata djece, nakon Pljevalja, nastavljena je danas u Bijelom Polju.

Na gradskom trgu, pred oko stotinu mališana i njihovih roditelja izvedena je interaktivna predstava Dječijeg pozorišta „Stanković“ iz Nikšića, koja na zabavan način ukazuje na važnost vrtića za razvoj djeteta i poziva roditelje da upišu djecu, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

327785958422662126494922837474670997929984n

Arijana Nikolić-Vučinić

Da svako dijete treba vrtić i da je predškolsko obrazovanje ključno za njegov razvoj, poručila je i direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje Arijana Nikolić – Vučinić, koja se obratila tokom manifestacije.

Istakavši da su benefiti koje predškolsko obrazovanje pruža neprocjenjivi za dalji razvoj i školovanje, ona je pozvala roditelje da djeci pruže priliku da razvijaju svoje kognitivne vještine, sklapaju prijateljstva i socijalizuju se u okviru predškolskog obrazovanja. 

Direktorica JPU „Dušo Basekić“ Ida Ćetković, iskoristila je priliku da roditeljima pojasni procedure upisa i da ih pozove da posjete vrtić i uvjere se u način i uslove rada bjelopoljskog vrtića.

328646358422663159828157124963380963573760n

Ida Ćetković

U crnogorskim vrtićima trenutno boravi oko 21.000 mališana, a na Sjeveru je nakon kampanje „Svi u vrtić“, koju je uz podršku Ministarstva prosvjete sprovodio UNICEF, obuhvat predškolskim obrazovanjem povećan za 20 %. 

Kako je saopšteno povećanju broja djece u predškolskom obrazovanju, u 15 crnogorskih opština doprinosi i rad interaktivnih službi vrtića koje dva puta sedmično, u trajanju od 2 do 3 sata, sistematski i organizovano rade sa djecom u udaljenim područjima.

"Ministarstvo kontinuirano radi na proširenju kapaciteta predškolskih ustanova, kao i na poboljšanju uslova u postojećim. Iz pomenutog kredita CEB-a, vrijednog 17 miliona eura, izgrađena su dva vrtića u Podgorici, gdje će se graditi još dva, kao i po jedan u Pljevljima, Baru i Ulcinju. Takođe, raspisan je tender za izgradnju vrtića u Rožajama koji se finansira iz Kapitalnog budžeta, a radi se i na pronalaženju alternativnih prostora za proširenje kapaciteta ustanova", navodi se u saopštenju.

Kampanja „Zablistaću u vrtiću“ se nastavlja na trgu u Rožajama 23. maja, sa početkom u 10 sati, dok će se u Plavu manifestacija održati 30. maja ispred Centra za kulturu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.