Prioriteti SD otvaranje radnih mjesta i veća sredstva za stimulisanje preduzetništva
SD Glavni grad

Prioriteti SD otvaranje radnih mjesta i veća sredstva za stimulisanje preduzetništva

Socijaldemokrate Podgorice zalagaće se za otvaranje novih radnih mjesta, kao i za veća sredstva u budžetu za stimulisanje preduzetništva, saopšteno je na pres konferenciji.

Ta partija predstavila je danas dio izbornog programa „Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Dosljedno za Podgoricu“, koji se odnosi na razvoj preduzetništva u Glavnom gradu.

Kandidatkinja za odbornicu  „Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Dosljedno za Podgoricu“, Vesna Raičević, kazala je da je obaveza gradske uprave da podstiče razvoj malog, srednjeg i porodičnog biznisa, kao, kako je navela, okosnice stabilnog razvoja Glavnog grada i generatora novih radnih mjesta.

„Zato ćemo još intezivnije davati kreditnu beskamatnu podršku za realizaciju preduzetničkih ideja i inicijativama, sa posebnim naglaskom na: početnike u biznisu, mlade poljoprivrednike i tehnološke viškove“, istakla je Raičević.

Prema njenim riječima, to je veoma važno iz razloga što će na taj način početnicima u biznisu biti na raspolaganju sredstva za koja im, kako je pojasnila, neće biti potreban kolateral, „što je jedan od limitirajućih uslova kod dobijanja kredita u komercijalnim bankama“.

Raičević smatra da navedene mjere moraju biti prioritet buduće gradske uprave, u kojoj će SD biti jedan od ključnih činilaca.

„Pored podrške u izradi biznis planova, osnivanju preduzeća, obezbjeđivanju besplatnih računovodstvenih usluga, usluga poreskog savjetovanja, uvešćemo grant šemu za žensko i socijalno preduzetništvo, kao i za podršku očuvanju tradicionalnih zanata“, kazala je Raičević.

Ona je najavila da će SD intenzivirati saradnju sa svim udruženjima koja se bave navedenom problematikom pružajući i njima veću podršku, „doprinoseći na taj način stvaranju pretpostavku za njihovu dugoročnu održivost“.

„Ekonomsko jačanje žena, kroz adekvatnu valorizaciju njihovih potencijala, vidimo kao jedan od osnovnih preduslova za ekonomski razvoj Glavnog grada. Jedna od najozbiljnijih prepreka za razvoj ženskog preduzetništva je nemogućnost pristupa kapitalu, odnosno poteškoće u obezbjeđivanju kreditnih sredstava“, poručila je Raičević.

Kandidat za odbornika  „Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Dosljedno za Podgoricu“, mr Dražen Bulatović,   podsjetio je da je, u prethodne tri i po godine, od kada ta partija participira u gradskoj vlasti i rukovodi Sekretarijatom za rad, mlade i socijalno staranje, intezivirana podrška razvoju preduzetništva. 

„Zaključno sa budžetom za 2018. godinu, opredijeljeno je više od 200 hiljada eura za set mjera koje za cilj imaju stimulisanje preduzetništva i kreiranje što povoljnijeg poslovnog ambijenta za otpočinjanje poslovanja i njegov razvoj. Od toga 120 hiljada eura izdvojeno je za kredite za razvoj preduzetništva“, precizirao je Bulatović.

Prema njegovim riječima, kod dodjele kredita posebna pažnja se posvećivala stimulisanju ženskog preduzetništva, kao i mladih koji počinju poslovanje.

Bulatović je ukazao da je, u mandatu aktuelne gradske uprave otvoren i Biznis centar, kroz koji su, kako je naveo, prošle dvije generacije polaznika.

„Socijaldemokrate će inicirati otvaranje biznis centara u raznim djelovima grada, gdje će se na taj način omogućiti što većem broju sugrađana da započnu biznis u Glavnom gradu“, poručio je Bulatović.

Kandidat za odbornika  „Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Dosljedno za Podgoricu“, Aleksandar Mitrović,  podsjetio je da je, cijeneći značaj i potrebu zapošljavanja mladih u realnom sektoru, Glavni grad pokrenuo niz projekata u pravcu stvaranja uslova za kreiranje i razvoj biznis zona na teritoriji Podgorice.

„Korisnicima prostora za poslovanje i razvoj biznisa, opredijeliće se set olakšica i povoljnosti čime će se stvoriti potrebni preduslovi za jačanje konkurentnosti i značajno veće zapošljavanje naših sugrađana u svim biznis sektorima, a posebno u proizvodnim djelatnostima“, istakao je Mitrović. 

Kako je najavio, poslovanje početnika u biznisu će se dodatno olakšati i njihovi proizvodi, odnosno usluge, učiniti značajno konkurentnijim podrškom kroz smanjenje troškova poslovanja.

„Smanjićemo dažbine prema lokalnoj upravi u prvoj godini poslovanja za 60 odsto, drugoj godini na 40 odsto i u trećoj za 20 odsto. Poslovni ambijent će se dodatno unaprijediti i time olakšati poslovanje privrede, na način što će Socijaldemokrate inicirati značajno smanjenje lokalnih komunalnih taksi i naknada“, poručio je Mitrović. 

Prema njegovim riječima, posebna pažnja biće posvećena pojednostavljivanju administrativnih procedura, uključujući i dostupnost mnogih servisa elektronskim putem u cilju dodatnog stimulisanja razvoja biznisa u Glavnom gradu. 

„Organizovaćemo i obuke namijenjene predstavnicima privrede koji su zainteresovani za korišćenje sredstava iz fondova EU. Ovo prvenstveno inovativnim privrednim društvima, organizacijama, udruženjima i klasterima koji ispunjavaju uslove da apliciraju za sredstva EU, kao i preduzećima koja učestvuju na tenderima koje raspisuje Evropska Unija, a sve po PRAG pravilima i procedurama (Praktičnog vodiča Evropske komisije)“. Istakao je Mitrović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.