Na glavnom trgu 200 hercegnovskih maturanata plesalo sa Evropom

Novi pokušaj da obore Ginisov rekord

Na glavnom trgu 200 hercegnovskih maturanata plesalo sa Evropom

Uz otkucaje novske Tore, danas tačno u podne, Starim gradom su odjeknuli zvuci Štrausove kompozicije „Slijepi miš“ koja je označila početak plesa 200 maturanata srednje mještovite škole „Ivan Goran Kovačić“.

Novski maturanti su se tako 11. put zaredom pridružili vršnjacima iz preko stotinu gradova Evrope, u novom pokušaju da obore Ginisov rekord u sinhronom plesu, praćeni podrškom i aplauzima brojnih profesora, roditelja i građana, saopšteno je iz Opštine Herceg Novi.

Ples maturanata organizuje se u okviru projekta „Evropa pleše“, a Srednja mješovita škola „Ivan Goran Kovačić“ kao organizator u njemu uspješno učestvuje 11. put. Tokom svih godina, generalni pokrovitelj manifestacije je Opština Herceg Novi. Podrška su ove godine Bojan Cicak, Štamparija Svijet, kao i brojni mediji.

U ime generalnog pokrovitelja učesnicima se obratila sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo.

 „Današnja  slika  glavnog gradskog  trga  ponos je i bogatstvo  Novog. Ljepota, radost, razdraganost, sloga i vedrina kojom zračite , neka vas kroz život prate!“, poručila je Zambelić Pištalo.

Maturantskiples20182

Čestitajući maturantima uspješan završetak srednje kazala im je da, u kojem god pravcu da krenu i šta god izaberu za životni poziv, svako njihovo dostignuće, privatno i profesionalno, biće na radost i ponos rodnog grada.

„Lokalna uprava će  nastaviti  da podržava mlade – kroz saradnju sa školama, podršku najboljima na takmičenjima znanja, rad sa različitim organizacijama i kolektivima koji se bave mladima, stipendiranje studenata, izradu Strategije za mlade.  Trudićemo se  da ovaj grad učinimo dostojnim života svih vas , da  ponosno kazujete da ste iz Novog“, rekla je Zambelić Pištalo.

Sekretarka za kulturu je na kraju poslala poruku: „Dragi maturanti, živite svoje snove!  Trudite se da obrazovanjem i vaspitanjem oplemenite svijet , a mi ćemo uvijek biti tu da vas podržimo i pomognemo. Obraćenje bih završila  Merkesovim riječima: “Budite bolji od nas i smognite hrabrosti,  kad ostarite, da svojoj djeci ostavite bolji svijet!”

Nakon njenog obraćanja, 50 četvorki započelo je ples, a kvadrilom je rukovodila Ivana Kovačević.

Novljani su kvadrilu prvi put zaplesali 16. maja 2008. godine, prije 10. godina, i tada učestvovali u obaranju Ginisovog rekorda. Do sada je u ovoj manifestaciji učestvovalo preko 350.000  maturanata iz više od 100 evropskih gradova, koji su sedam puta su uspjeli da obore Ginisov rekord kao najveći simultani ples u svetu. Rekord koji je oboren još 2011. god. iznosi 33.202 plesača.

Sam rekord nije jedini cilj i motiv organizacije Maturantskog plesa - suština je da maturanti iz evropskih gradova na ovaj način šalju poruku mira, sloge i prijateljstva, odlično se druže i osjete ljepotu plesa.

Nakon plesa maturanti su slavlje nastavili na Kanli Kuli, a već sledećeg petka, 25. maja slijedi defile Starim gradom i maturska proslava.

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.