Protest ljekara ispred KCCG: Greška medicinske sestre nije bila namjerna, hvala roditeljima
Foto: Antena M

"Reakcija ministra i direktorice loša za građane"

Protest ljekara ispred KCCG: Greška medicinske sestre nije bila namjerna, hvala roditeljima

Ispred Kliničkog centra danas je održan protest ljekara zbog smjene direktora Klinike za akušerstvo i ginekologiju Vojislava Miketića nakon icidenta sa zamjenom bebe.

Smatraju da ljekari ne mogu uvjek snositi posljedice za sve probleme u zdravstvenom sistemu.

“Ako se desio neki propust u KCCG, moramo početi od toga da najveću odgovornost mora snositi vrh, odnosno ministar, direktor, pa onda zaposleni”, poručio je ljekar Kliničkog centra dr Predrag Bajić.

“Kad propada krov na Klinici za psihijatriju i ne popravlja se, to nije skandalozno. Kad nam napaduju doktore na radnom mjestu i dižu im kola u vazduh, ni to nije skandalozno. Kad pacijenti čekaju na pregled po šest mjeseci ni to nije skandalozno, kad nema reagenasa za testove, kad nema ljekova ni to nije skandalozno. Kad ministarstvo ne dozvoljava Ljekarskoj komori da radi, ni to nije skandalozno. Što radimo u bijednim uslovima i za bijedne plate, ni to nije skandalozno. Što nam ljekari dežuraju po sedam–osam puta sedmično, što u četama odlaze ni to nije skandalozno, a ovo je nezapamćeni skandal u istoji crnogorskog zdravstva”, poručila je predsjednica Sindikata medicine Milena Popović Samardžić.

Popović Samardžić je za portal Antena M izjavila da ministar zdravlja Kenan Hrapović i direktorica KCCG Zorica Kovačević, zbog podizanja panike u ovom slučaju, moraju da podnesu ostavku.

Ona sumnja da se u ovom slučaju najmanje radi o propustu prilikom otpuštanja bebe.

"Reakcija ministra i direktorice Kovačevič je loša za građane i postavlja se pitanje za koga je dobra-za građane nije, za zdravstvene radnike nije. Ovo dizanje panike samo dodatno podriva zdravstveni sistem, dodatno unosi nepovjerenje građana Crne Gore i na kraju se sve svali na zdravstvene radnike a ne na druga odgovorna lica poput ministara i direktora", rekla je ona.

Sindikalna organizacija Kliničkog centra izrazila je žaljenje zbog slučaja zamjene beba u porodilištu Kliničkog centra, koji je kako navode, srećom imao dobar epilog.

Navode i da će Klinički centar Crne Gore svakako pokrenuti sve mehanizme kako bi se utvrdila odgovornost i eliminisala mogućnost da se slični propusti ubuduće dešavaju.

“Najoštrije osuđujemo svaku insinuaciju da se radi o namjernom propustu, upotrebu riječi sabotaža, pokretanje krivičnih postupaka i drugo. Nadležni organi će svakako procijeniti da li postoji elemenata za pokretanje krivičnih postupaka, odnosno da li je bilo namjere u postupanju”, poručio je predsjednik Sindikata dr Vladimir Pavićević za RTCG.

Navodi i da greška medicinske sestre nije bila namjerna.

“Nadamo se da je kod činjenice da je medicinska sestra koja je bila ne otpustu novorođenčadi, par minuta nakon predaje bebe telefonski kontaktirala majku kako bi je informisala da je došlo do greške, crnogorska javnost mogla razumjeti da u postupanju zaposlenih nije bilo nikakve namjere, već da su neposredno nakon učinjenog propusta uradili sve da se ova greška ispravi”, poručio je Pavićević.

Zahvalio je roditeljima bebe, koji su, kako je naveo Pavićević, propust razumjeli na pravi način.

“To je rijedak slučaj, kada je u pitanju odnos građana prema propustima koji se dešavaju u zdravstvenom sistemu”, zaključio je Pavićević.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.