Počeli sa radom prvi smart parkinzi u Crnoj Gori

Počeli sa radom prvi smart parkinzi u Crnoj Gori

Zahvaljujući inovativnim ICT rješenjima Crnogorskog Telekoma, u ulicama Miljana Vukova i Novaka Miloševa u centru Podgorice, otvorena su prva dva smart parkinga u Crnoj Gori.

Time je označen početak primjene koncepta pametnog grada, koji Crnogorski Telekom razvija i implementira kao predvodnik procesa digitalizacije, saopšteno je iz ove kompanije.

Direktor Sektora za poslovne korisnike Crnogorskog Telekoma, Predrag Perković istakao je zadovoljstvo što je u saradnji sa Parking servisom Podgorica, implementirano prvo Smart City rješenje u glavnom gradu.

"Implementacijom ovog rješenja, Telekom je još jednom pokazao da je tehnološki lider i nosilac razvoja inovativnih rješenja u oblasti ICT", kazao je Perković.

Smartparkinginfotabla

On je naglasio da će kocept smart parkinga omogućiti lakše i brže pronalaženje parking mjesta, kao i smanjenje saobraćajnih gužvi, a time i emisije štetnih gasova.

„Napominjemo da je ovo tek početak razvoja pametnog grada i predstavlja pilot projekat, koji pravu snagu i smisao treba da pokaže kada se ovakav sistem primijeni na većoj teritoriji grada. Nadam se da ćemo ovo, ali i druga Smart City rješenja imati brzo implementirana i u ostalim gradovima u Crnoj Gori.“, zaključio je Perković.

Infotabla

Sistem za Smart parking omogućava uvid u popunjenost parking mjesta. Funkcioniše na principu senzora za indikaciju da li je parking mjesto zauzeto. Na ulasku se nalazi digitalna info tabla koja u svakom trenutku pokazuje broj slobodnih parking mjesta, što vozačima prije svega štedi vrijeme u traženju parking mjesta. Pored toga, vozači imaju mogućnost preuzimanja mobilne aplikacije za pretragu slobodnog parking mjesta, pojašnjavaju iz ove kompanije.

Pored osnovne funkcionalnosti, administratori parking servisa u Podgorici imaće mogućnost praćenja naplate parking mjesta u realnom vremenu, kao i mogućnost optimizacije resursa za kontrolu plaćanja parkinga.

"Ovaj projekat donosi niz povoljnosti za grad i gradjane, poput smanjenja saobracajnih gužvi, niskih troškova održavanja parking sistema, niže potrošnje energije, i slično", kazali su iz kompanije Telekom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.