Đina Haspel nova šefica CIA, obećala da neće uvoditi surove metode
Foto:Tanjug/AP

"Prava žena u pravo vrijeme"

Đina Haspel nova šefica CIA, obećala da neće uvoditi surove metode

Američki Senat potvrdio je juče izbor Đine Haspel za novu šeficu Centralne obaveštajne agencije (CIA) posle procesa nominacije koji je ponovo otvorio emotivnu debatu o surovim tehnikama ispitivanja osumnjičenih u jednom od najmračnijih perioda te službe.

Senat je glasao 54-45 za izbor Haspel, a vladajućim republikancima pridružilo se šest senatora Demokratske stranke, navodi Asošiejted pres.

Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel ocijenio je da je Haspel koju je za čelo CIA predložio predsjednik SAD Donald Tramp "prava žena u pravo vrijeme".

Haspel je juče dobila podršku Odbora Senata za obavještajna pitanja koji je preporučio senatorima da potvrde njen izbor.

Njena kandidatura je obnovila polemiku o programu brutalnog ispitivanja koji je CIA sprovodila nad osumnjičenima za terorizam pošto je Haspel 2002. godine bila na čelu tajnog zatvora CIA na Tajlandu, kada su tehnikom simulacije davljenja mučena dva osumnjičena pripadnika Al Kaide.

Tokom procesa nominacije Haspel je rekla Kongresu da obavještajna služba nije trebalo da koristi surove metode i obećala da ih neće ponovo uvoditi.

Haspel je takođe učestvovala u uništavanju video snimaka simulacija davljenja zatvorenika. To uništavanje snimaka pokrenulo je podužu istragu Ministarstva pravde SAD koja je završena bez podizanja optužnica. CIA je poslednji put koristila simulaciju davljenja prije više od 10 godina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.