Asad odbio da svjedoči o ponudi DFa
Foto:Portal Analitika

Suđenje za pokušaj terorizma

Asad odbio da svjedoči o ponudi DFa

Vlasnik konsultantske firme „Peregrin konsalting“ Džozef Asad odbio je da svjedoči o ponudi da osmisli plan evakuacije lidera Demokratskog fronta nakon planirane akcije nasilnog preuzimanja vlasti u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

Crnogorski istražitelji proslijedili su pitanja Asadu koja bi pomogla u rasvjetljavanju događaja koji je Crnu Goru 16. oktobra trebalo trajno da destabilizuje.

Asad, nekadašnji agent više obavještajnih službi, odbio je da svjedoči pred Višim sudom u Podgorici, pozivajući se, kao američki državljanin, na Peti amandman Ustava SAD koji mu obezbjeđuje to pravo u slučaju da bi iskazom mogao sebe da izloži krivičnoj odgovornosti, piše Pobjeda.

Kako je Pobjeda ranije pisala, politički savjetnik Demokratskog fronta Aron Šaviv pokušao je da u septembru 2016. godine preko kompanije Peregrin konsalting angažuje američku privatnu kompaniju Patriotik difens grup u vlasništvu bivšeg operativca CIA-e Brajana Skota. Oprema koja je tražena od Brajana Skota, radi zaštite okupljanja Demokratskog fronta 16. oktobra, koristi se uglavnom u akcijama špijunsko-diverzantskog tipa: upotreba uređaja za detekciju nadzora i ometače praćenja signala, ali i detaljan plan evakuacije i izvlačenja ekipe iz reona zgrade Skupštine u okolinu Podgorice...

Kompanija Patriotik difens odbila je ponuđeni angažman, ali nema detaljnih informacija što je bilo ključno da kolegi iz bezbjednosnih krugova odbiju saradnju.

Iskaz koji je Skot dao pred američkim istražiteljima, potvrđuju tezu Tužilaštva o umiješanosti stranih kompanija u dešavanja pred izbore.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.