Republika Ilindenska Makedonija novi predlog
Aleksis Cipras u Sofiji, foto:AA

Spor oko imena

Republika Ilindenska Makedonija novi predlog

Makedonska strana ponudila je novi predlog za rješenje spora oko imena u pregovorima sa Grčkom – "Republika Ilindenska Makedonija", javlja makedonski portal A1ON pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

Prema tim izvorima, novo ime mora da bude za opštu upotrebu, na čemu insistira Grčka.

Iako se do sada kao rešenje najviše pominjalo ime "Republika Gornja Makedonija", sagovornici A1ON tvrde da je "Republika Ilindenska Makedonija" predlog iz poslednjeg kruga razgovora dvije strane.

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je juče u Sofiji da je sa grčkim kolegom razgovarao o imenu koje bi bilo prihvatljivo za obje strane, te da očekuje da će rješenje biti pronađeno u junu prije samita lidera EU.

"Razgovarali smo o nekoliko opcija i jedna od njih je prihvatljiva za obje strane", rekao je Zaev ne precizirajući o kojoj je opciji riječ, prenosi Tanjug.

Grčki premijer Aleksis Cipras se, međutim, ogradio od izjava Zaeva u vezi s njihovim razgovorom u Sofiji, rekavši da još nije vrijeme da se govori o dogovoru sa Makedonijom o rješenju višedecenijskog spora oko imena.

Cipras je novinarima nakon samita rekao da predstavnici dveju država nastavljaju dijalog u cilju postizanja konačnog dogovora do kraja jula.

Dogovor o novom imenu Makedoniji bi ubrzao otvaranje pregovora o priključenju EU i članstvu u NATO-u.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.