Unapređenje poslovnog ambijenta u Crnoj Gori u oblasti poljoprivrede
Vlada CG

Unapređenje poslovnog ambijenta u Crnoj Gori u oblasti poljoprivrede

Vlada Crne Gore je, na današnjoj 77. sjednici kojom je predsjedavao potpredsjednik za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović, utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju dugova prema finansijskim institucijama.

Kako je saopšteno Izmjenom se produžava rok za zaključivanje sporazuma o saglasnosti za učestvovanje u finansijskom restrukturiranju, odnosno podnošenje zahtjeva za finansijsko restrukturiranje za još godinu dana.

"U diskusiji je naglašeno da će sprovođenje ovog Zakona, kroz direktan uticaj na smanjenje nekvalitetnih kredita u narednom periodu, doprinijeti povećanju konkurentnosti u bankarskom sektoru, kao i konkurentnosti pravnih lica – privrednih subjekata koji učestvuju u restrukturiranju duga, što će rezultirati očekivanim rastom ukupne kreditne aktivnosti pod povoljnijim uslovima i razvojem novih proizvoda i usluga. U konačnom, produžavanje roka uticaće na jačanje finansijske stabilnosti i kreiranje povoljnijeg poslovnog ambijenta u Crnoj Gori", saopšteno je.

Donijeta je i Uredba o izmjenama Uredbe o projektima za koje se vrši procjena uticaja na životnu sredinu. 

"Izmjene se odnose na projekte iz oblasti poljoprivrede, kako one za koje je obavezna procjena uticaja na životnu sredinu, tako i na projekte za koje se procjena uticaja može zahtijevati. To je bilo neophodno radi realizacije različitih aktivnosti koje mogu imati uticaja i na poljoprivredu i na životnu sredinu. U skladu s tim, izmijenjen je prag vrijednosti koje se odnose na projekte iz oblasti poljoprivrede, čime će se osigurati ujednačen i efikasan pristup nadležnih organa u odlučivanju, naročito na lokalnom nivou kada su u pitanju projekti vezani za poljoprivredu. Takođe, važno je naglasiti da se izmjenama Uredbe ne ugrožava životna sredina, niti odstupa od usaglašenosti sa pravnom tekovinom EU, a istovremeno se doprinosi unapređenju poslovnog ambijenta u Crnoj Gori u oblasti poljoprivrede", saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Vlada je donijela Odluku o utvrđivanju Nacionalne kontrolne liste robe dvostruke namjene.

Kako je saopšteno radi se o redovnom godišnjem ažuriranju Nacionalne kontrolne liste, u cilju njenog uskladjivanja sa listom EU. Tim povodom, izraženo je uvjerenje da unapređenje odgovorne kontrole izvoza i transfera robe dvostruke namjene povećava globalnu, a naročito regionalnu bezbjednost.

Usvojen je Izvještaj o radu Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore za 2017. godinu. Radi se o redovnom godišnjem izvještaju koji, u skladu sa Zakonom o državnoj imovini sačinjava Zaštitnik i u utvrđenoj proceduri dostavlja Vladi.

Vlada je usvojila i Informaciju o radno-pravnom statusu dijela državnih službenika i namještenika bivšeg Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, usvojeni su zaključci kojima se uređuje pitanje isplate zarada službenicima i namještenicima bivšeg Ministarstva, do regulisanja njihovog radno-pravnog statusa.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.