Crna Gora nastavlja da pada na duginoj mapi Evrope

Za 5 godina pali 9%

Crna Gora nastavlja da pada na duginoj mapi Evrope

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOT 2018), nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar iskoristile su priliku da informišu javnost o važnim činjenicama vezanim za Crnu Goru i IDAHOT 2018, kao i za samu LGBTIQ zajednicu u zemlji.

Podsjećanja radi, LGBTI zajednica obilježava današnji datum kao sjećanje na 17. maj 1990. godine, dan kada je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) donijela odluku o skidanju homoseksualnosti sa liste mentalnih poremećaja. Od tada, pa do danas, sve veći broj organizacija i zemalja širom svijeta se priključuje obilježavanju ovog veoma važnog i istorijskog datuma. Među njima su i nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar.

Dugina mapa Evrope (Rainbow Europe Map) predstavlja najvažniji pokazatelj stanja ljudskih prava LGBTIQ osoba na nivou Evrope i tradicionalno se uzima kao relevantno mjerilo napretka zemalja u tranziciji u pogledu ljudskih prava LGBTIQ osoba. Duginu mapu objavljuje međunarodna organizacija ILGA-Europe (ILGA Evropa), u saradnji sa brojnim partnerima iz cijele Evrope.

Prema najnovijoj Duginoj mapi Evrope, Crna Gora je tokom 2017. godine ostvarila 38 procenata, od mogućih 100; što je za jedan procenat manje u odnosu na 2016. godinu, a punih devet procenata manje u odnosu na 2013. godinu, kada smo ostvarili 47 procenata, saopšteno je iz LGBT Foruma Progres.

"Ovakav trend konstantnog pada od 9 procenata za 5 godina je itekako zabrinjavajući i šalje jasan signal da se situacija u Crnoj Gori ne popravlja za LGBTIQ osobe", navodi se u saopštenju.

Od susjednih zemalja, Crna Gora je iza Hrvatske (51%) i Slovenije (48%), a ispred Albanije (33%), Kosova (33%), Bosne i Hercegovine (31%), Srbije (30%) i Makedonije (14%).

Tokom maja mjeseca, u znak obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, nevladine LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar sprovele su niz aktivnosti za samu LGBTIQ zajednicu, kao i za institucionalne partnere i saveznike zajednice, ojačavajući saradnju u poljima policijske i tužilačke zaštite, te kulture i društvenog života LGBTIQ osoba. 

„Sveukupno, sa strane sprovedenih aktivnosti, maj možemo da ocijenimo kao veoma uspješan i stimulišući mjesec. Naravno, ne smijemo da zaboravimo negativan trend koji prati Crnu Goru što se tiče Dugine mape Evrope i sveukupnog napretka države u oblasti poštovanja ljudskih prava LGBTIQ osoba u praksi. Konačno, ovom prilikom se još i zahvaljujemo Delegaciji Evropske Unije u Crnoj Gori i Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici na tome što su javno istakli zastave duginih boja na svojim zgradama i time pružili podršku LGBTIQ zajednici u Crnoj Gori. Takođe, hvala svim partnerima, volonterima i saradnicima na neumornom radu tokom cijelog mjeseca, kako bi sve aktivnosti bile uspješno realizovane.“ – Bojana Jokić, predsjednica, LGBT Forum Progres.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.