Abazović ambasadorima: Ne idite na inauguraciju, Đukanović je sve što Evropa nije
Dritan Abazović

Crna Gora nikla na vrijednostima antifašizma i borbe za slobodu

Abazović ambasadorima: Ne idite na inauguraciju, Đukanović je sve što Evropa nije

Nakon što su cijela domaća i međunarodna javnost, komesar Han, najuticajniji evropski mediji, organizacije za zaštitu slobode govora i druge relevantne međunarodne institucije i pojedinci, kao nikada do sada, osudili gnusni i kukavički napad na novinarku Oliveru Lakić i atentat koji je posljedica ambijenta kreiranog u Crnoj Gori posljednjih godina, predsjednik DPS-a Milo Đukanović, nastavlja da svojom bahatom i kriminalnom retorikom, napisao je Dritan Abazović, predsjednik građanskog pokreta URA u pismu ambasadorima zemalja članica EU.

Đukanović u maniru visokih činovnika “Cosa Nostre”,  afirmiše i priziva na nastavak serije nasilja na ulicama Crne Gore, crtajući mete na slobodne ljude, novinare i neistomišljenike, smatra Abazović.

"Ponovno izgovarajući neodgovorne i teške optužbe, nazivajući medije fašističkim, sa upozorenjem da to nije bio lapsus, već promišljena izjava, jasno pokazuje da je sistem koji je kreirao, otpočeo terminalnu fazu teroirsanja građana unutar zidina  zarobljene države koju svojata kao svoju", istakao je.

Kako je naveo, umjesto da se postidi pred svojom neodgovornošću za javno iznešene  sudove, čije su posljedice nesagledive, a od kojih su se javno distancirali čak i neki visoki zvaničnici Vlade, on izvrće teze, pokušavajući da javni diskurs okrene ka drugim stvarima. Time, kako kaže Abazović, jasno potvrđuje sumnje i otkriva krunski dokaz, da je zapravo njegova politka povukla svaki obarač kojima je pucano u slobodnu riječ i istraživačko novinrstvo posljednjih decenija.

"Govoreći kako je svoje bestidne stavove spreman da obrazlaže i pred kamerama, navodno afirmišući tako princip dijaloga kojeg baštini EU, istovremeno salje nove prijetnje da urednici razmisle kako ce dalje praviti novine jer buduci predadori samo sto nikesu krenuli na njih! Ipak, moram vas podsjetiti da dotični nije bio spreman da se suoči pred kamerama sa protivkandidatima u predsjedničkoj trci, niti godinama unazad da javno, kako to dolikuje ozbiljnim političarima u debatama odgovara na pitanja od značaja za zajednicu", napisao je Abazović.

Kako je kazao, bilo mu je jasno da će neko postaviti nezgodna pitanja, kao npr. kako je to uspio, da u prilično siromašnoj državi, postane jedan od najbogatijih lidera na svijetu čije se bogatstvo mjeri u stotinama miliona eura ili kako to da je svaka veća afera vezana za njegovo ime ili članove njegove porodice.

On navodi da se time još jednom potvrdilo da se ne radi o nikakakvom evropejcu, reformatoru, demokrati, već o čovjeku, čija se parola “za stabilnost i sigurnost” prevodi u “pucaj u svakoga ko ne misli kao kao ja”.

"Složićemo se da je tako nešto u potpunoj suprotnosti sa politikom i tradicijom zemalja koje vi predstavljate", naglasio je Abazović.

Istakao je da razumije i cjeni napor ambasadora da sa Crnom Gorom grade najbolje moguće odnose, da gaje prijateljstvo prema crnogorskom narodu i da teže da ta saradnja bude na najvećem mogućem nivou. Zato, kako je istakao sada imaju šansu da pokažu da su iskreni prijatelji Crne Gore i njenih građana.

"Mi smo država koja je nikla na vrijednostima antifašizma i borbe za slobodu. Njen novi nazovi predsjednik je sve što moderna Evropa nije", istakao je.

Naveo je da je zato važno simbolički ukazati da nijesu spremni da aplaudiraju nekome ko promoviše fašizam, političku ili bilo koju drugu diskriminaciju, niti nekome ko pored svih negodovanja, nastavlja da podstiče nasilje, mržnju i podjele.

Abazović vjeruje da ni građani zemalja iz kojih dolaze ovi ambasadori, isto kao građani Crne Gore to apsolutno  ne podržavaju.

"Ne idite na inauguraciju, na taj način napravićete najveću uslugu Crnoj Gori. Demonstriraćete na djelu svoju spremnost da štite ljudska prava i temeljne slobode, kao i tekovine ideja na kojima počiva ujedinjena Evropa čemu stremi istinska građanska Crna Gora", napisao je Abazović.

Kao političar koji je dobro upućen u protokol, istakao je da će razumjeti i ako urade suprotno. Ali, sumnja da će razumijeti građani Crne Gore kada ih vide u istom redu sa nekim ko je personifikacija svega onoga što je u suprotnosti sa onim što propagiraju kroz proces integracija. 

"Za kraj, nemojte smetnuti sa uma činjenicu  da je kompromis ponekad najveći neprijatelj vjerodostojnosti", zaključio je Abazović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.