Tajani u Sofiji predložio deset milijardi eura za infrastrukturne projekte na Zapadnom Balkanu
Foto: AA

Srbija i Crna Gora u prednosti

Tajani u Sofiji predložio deset milijardi eura za infrastrukturne projekte na Zapadnom Balkanu

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani izjavio je da je na Samitu EU-Zapadni Balkan koji se danas održava u Sofiji predložio paket od 10 milijardi eura za infrastrukturne projekte na Zapadnom Balkanu.

Na konferenciji za novinare u Sofiji, a u toku Samita EU-Zapadni Balkan, Tajani je rekao da je imao sastanak s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kome je rekao da je moguće postići dogovor o pristupanju Srbije EU do 2025. godine.

On je naveo da ako zemlje Zapadnog Balkana žele da budu članice EU, moraju da poštuju pravila.

"Srbija i Crna Gora su u prednosti u ovom trenutku, ali moramo da radimo u tom pravcu i u Makedoniji, ali i ostalim zemljama regiona", dodao je predsjednik Evropskog parlamenta.

On je rekao da je na evropskom putu zemalja regiona vrlo važno poboljšanje u oblastima vladavine prava, slobode medija, borbi protiv korupcije.

Tajani je istakao i da su svi lideri koji su danas prisutni na Samitu za jaku saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana.

"Svi shvataju važnost stabilnosti regiona, jer je region dio Evrope", kazao je.

Samit EU-Zapadni Balkan u Sofiji počeo je plenarnom sesijom o povezivanju koja je bila zatvorena za medije.

Samitu, osim šefova država i vlada zemalja članica i najviših zvaničnika EU, prisustvuju i lideri sa Zapadnog Balkana. Na Samitu učestvuje premijer Albanije Edi Rama, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Crne Gore Duško Marković, premijer Makedonije Zoran Zaev. Predsjednik Kosova Hašim Tači došao je prvi u Nacionalnu palatu kulture gdje se održava samit, a potom su odvojeno došli i premijer Kosova Ramuš Haradinaj i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli.

Domaćin sastanka je premijer Bugarske Bojko Borisov, a sastankom će predsjedavati predsjednik Evropskog vijeća. On predstavlja EU, kao i predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Takođe, na samitu učestvuju i predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, visoka predstavnica EU Federika Mogerini, evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Hahn, kao i predstavnici Svjetske banke.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.