Do 2050. godine dvije trećine svjetske populacije će živjeti u gradovima
Foto: Ilustracija

Izvještaj UNa

Do 2050. godine dvije trećine svjetske populacije će živjeti u gradovima

Najmanje dvije trećine ukupne svjetske populacije će do 2050. godine živjeti u gradovima, navedeno je u izvještaju Ujedinjenih nacija (UN).

U izvještaju Ujedinjenih nacija se navodi kako je 1990. godine samo 10 svjetskih gradova imalo broj stanovnika veći od 10 miliona, a do 2050. godine se očekuje da će najmanje 43 grada imati populaciju ne manju od 10 miliona, prenosi Anadolija.

Prema procjenama UN Kancelarije za ekonomske i socijalne poslove, do 2050. godine se očekuje da će gradovi u svijetu dobiti novih 2,5 milijardi stanovnika, iz čega se da zaključiti da će na sredini 21. vijeka u gradovima živjeti 68 posto ukupne svjetske populacije.

Kada je riječ o broju stanovnika koji žive u gradovima, u UN-ovom izvještaju se navodi kako je u Aziji to polovina populacije, zatim Sjeverna Amerika sa 82 posto stanovnika i 74 posto stanovnika u Evropi.

Predviđanja su da će u narednih nešto više od 30 godina, Indija u gradovima dobiti 416 miliona novih stanovnika, Kina 255 miliona, te Nigerija 189 miliona. 

VentadeedificioenTokio640x400

Tokio

Glavni grad Indije Nju Delhi do 2028. godine će imati 29 miliona stanovnika, a broj stanovnika u glavnom gradu Japana za deceniju će iznositi 37 miliona.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.