Merkel: Zapadni Balkan mora biti bezbjedan, to je u interesu Evrope
Dolazak zvaničnika, foto:Anadolija

Samit u Sofiji

Merkel: Zapadni Balkan mora biti bezbjedan, to je u interesu Evrope

U cilju mira i bezbjednosti svih, Zapadni Balkan mora biti bezbjedan, izjavila je danas njemačka kancelarka Angela Merkel u Sofiji, javlja Anadolija.

Ona je navela da je to u interesu Evrope.

"U cilju mira i bezbjednosti svih nas važno je da imamo bezbjedan Zapadni Balkan koji se ekonomski dobro razvija", rekla je novinarima Markel, koja prisustvuje Samitu EU-Zapadni Balkan u glavnom gradu Bugarske.

Ona je pohvalila domaćina Samita Bojka Borisova istakavši da je "divno organizovao događaj".

"Dobar dio Zapadnog Balkana garantuje mir i sigurnost za sve nas, a Bojko Borisov je uložio puno truda u ovu temu", dodala je Merkel.

O nuklearnom sporazumu Irana, Merkel je navela da čitava Evropska unija dijeli mišljenje da taj sporazum nije savršen, ali da on treba da se održi i da se nastave pregovori sa Iranom.

Premijer Bugarske Borisov i domaćin Samita kazao je novinarima da dolazak vrlo značajnih predstavnika Evropske unije, lidera zemalja članica EU, kao i lidera zemalja Zapadnog Balkana predstavlja dobar znak. Međutim, on je primijetio da nedostaje premijer Španije Marijano Rahoj zbog stava te zemlje prema Kosovu, umjesto koga učestvuje ambasador Španije u Briselu Pablo Garsija.

Borisov je dočekao u Sofiji Merkel, britansku premijerku Terezu Maj i predsjednika Francuske Emanuela Makrona, koji su do Nacionalne palate kulture došli zajedno.

Macron je novinarima rekao da je on za ojačani strateški dijalog sa Zapadnim Balkanom i evropsku perspektivu tih zemalja, ali da se velikom obazrivošću ophoditi prema svakom proširenju, prije sprovođenja reformi u EU koje bi omogućile bolje funkcionisanje Unije.

Novinarima se obratila i Mej, koja je rekla da će upkros Bregzitu, London ostati pri povezivanju zemalja Zapadnog Balkana, podsjetivši da u julu biti održan skup lidera zemalja Berlinskog procesa, na kojem će biti riječi o bezbjednosti.

"Za nas je stabilnost i bezbjednost Balkana veoma važna tema", dodala je.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.