Dan kad je homoseksualnost skinuta sa liste mentalnih bolesti, zastava duginih boja na zgradi Delegacije EU
Foto:Delegacija EU

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije

Dan kad je homoseksualnost skinuta sa liste mentalnih bolesti, zastava duginih boja na zgradi Delegacije EU

Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, godišnji praznik koji se obilježava 17. maja s ciljem koordinacije međunarodnih događanja kojima se podiže svijest o kršenjima LGBT prava i potiče interes za LGBT prava širom svijeta.

Datum Međunarodnog dana borbe protiv homofobije odabran je u sjećanje na odluku Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) kojom je 1990. homoseksualnost uklonjena iz Međunarodne klasifikacije bolesti, odnosno skinuta sa liste mentalnih bolesti.

Homofobija je iracionalni strah ili mržnja orijentisana prema osobama homoseksualnog opredeljenja.

Pojam homofoba se odnosi na ljude koji imaju snažna negativna osjećanja prema osobama homoseksualne orijentacije i na osobe koje podržavaju, aktivno ili novcem i uticajem, antihomoseksualne aktivnosti.

Nevladina organizacija LGBT Forum Progres, u sklopu redovnog praćenja govora mržnje i diskriminacije na internetu, podnijela je Upravi policije 78 prijava protiv lica koja su širila govor mržnje i pozivala na nasilje nad LGBTIQ osobama.

"Nažalost, posmatrajući virtuelni prostor, moramo da konstatujemo da je mržnja prema LGBTIQ osobama u Crnoj Gori i dalje sveprisutna i izražena. Svaki javni pomen LGBTIQ zajednice izaziva lavinu komentara ispunjenih mržnjom, koji veoma često prerastaju u prijetnje i poziv na nasilje. Mi ćemo nastaviti da ulažemo sve naše kapacitete kako bi se ovi slučajevi registrovali i adekvatno sankcionisali, kako bi mogli da doprinesemo stvaranju bezbjednog online prostora za sve, bez mržnje i nasilja“, izjavio  je juče izvršni direktor John M. Barac.

Na zgradi Delegacije EU u Crnoj Gori danas se ponosno vijori zastava duginih boja uz poruku da "bez obzira ko ste ili koga volite, svi dijelimo iste snove".

Zastava duginih boja ili Zastava ponosa je najrasprostranjeniji simbol LGBT zajednice.

lgbt123

Pored jasne simbolike skladne različitosti, duga je dugo bila povezana sa LGBT osobama. Mnoge priče i legende dovodile su dugu u vezu sa pitanjima seksualnosnosti, roda ili pola; prema jednoj, na primjer, osoba koja prođe ispod duge mijenja svoj pol. Pjesma Iznad duge -„Over The Rainbow“ je dugo prije početka upotrebe Zastave duginih boja bila prihvaćena od gej zajednice kao gej himna.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.