Han: Svaka zemlja Zapadnog Balkana mora da uradi domaći zadatak
Johanes Han

Evropska perspektiva regiona

Han: Svaka zemlja Zapadnog Balkana mora da uradi domaći zadatak

Uvijek sam optimističan kada je riječ o postizanju rješenja u dijalogu Beograda i Prištine, a u interesu Kosova je da radi na rješenju za pravno-obavezujući sporazum, izjavio je u Sofiji evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han, naglasivši da za zemlje Zapadnog Balkana ima evropske perspektive, te da će ta perspektiva biti potvrđena danas.

Pred početak Samita EU - Zapadni Balkan u glavnom gradu Bugarske, Han je rekao da je Strategija Evropske komisije jasno naglasila da postoji evropska perspektiva za sve.

"Uvijek sam optimističan. Nova Strategija EK je naglasila da postoji perspektiva za sve. To znači da je i u interesu Kosova da radi na rješenju za pravno-obavezujući sporazum", naveo je Hahn.

Prema njegovim riječima, stvoren je novi podsticaj i trenutak za obje strane da što prije dođu do dogovora.

Govoreći o evropskoj perspektivi za zemlje Zapadnog Balkana, evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku je istakao da su reforme neophodne u svim zemljama, dodavši da je evropska perspektiva bila "moćan pokretač za demokratske reforme" u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Kosovu.

"Postoji evropska perspektiva koja će biti potvrđena danas, ali ono što smo rekli prije nekoliko meseci i dalje važi, svaka zemlja mora da uradi domaći zadatak i onda postoji evropska perspektiva. Sve zemlje imaju istu perspektivu i početnu tačku, ali je napredak individualan, pa zavisi od svake zemlje pojedinačno koliko brzo će ići ka Evropi", dodao je Han.

Samit Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana, koji se danas održava u Sofiji, za cilj ima potvrđivanje posvećenosti EU prema Zapadnom Balkanu, ali i da se ukaže na potrebu mnogo bliže saradnje samih zemalja Balkana, kao i razvoj njihovih dobrosusjedskih odnosa.

Samitu, osim šefova država i vlada zemalja članica i najviših zvaničnika EU, prisustvuju i lideri sa Zapadnog Balkana. Na Samitu učestvuju lideri Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova. Domaćin sastanka je premijer Bugarske Bojko Borisov, a sastankom će predsjedavati predsjednik Evropskog vijeća. On predstavlja EU, kao i predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Takođe, na samitu učestvuju i predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, visoka predstavnica EU Federica Mogerini, kao i predstavnici Svjetske banke.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.