BIH: Fahrudin Radončić oslobođen optužbi
Radončić

BIH: Fahrudin Radončić oslobođen optužbi

Sud BiH oslobodio je danas lidera Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića optužbi za ometanje rada pravosuđa, udruživanje radi činjenja krivičnih djela i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Presudom Suda BiH pored Radončića, oslobođeni su i Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić.

Proces je trajao više od dvije godine, a Tužilaštvo BiH teretilo je Radončića da je Azri Sarić, bivšoj djevojci Ramiza Delalića Ćele, obećao korist ako ona na suđenju narko bosu Naseru Keljmendiju na Kosovu svjedoči u njegovu i Keljmendijevu korist.

Keljmendiju se u Prištini sudilo za ubistvo Ramiza Delalića Ćele, osobe iz sarajevskog kriminalnog miljea.

Delalić, poznat po tome što je pucao na srpskog svata kod stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, ubijen je u ljeto 2007. godine.

Tužilac Božo Mihajlović koji je podigao optužnicu protiv Radončića i ostalih, posle godinu dana suđenja morao je da se povuče iz procesa jer je suspendovan, a predmet su od njega potom preuzele tužiteljke Elvira Stanojlović i Suada Pašić.

Tužilaštvo je najavilo žalbu na prvostepenu presudu.

Radončić je posle izricanja presude izjavio da se "dogodilo ono što je tvrdio od početka", te da je on "žrtva montirane optužnice".

"Veoma mi je drago da smo dokazali da nema elemenata za naš krivični progon, da se u fer postupku dokazalo da nema nijednog dokaza osim želje da se mi politički eliminišemo", rekao je Radončić novinarima u Sarajevu.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.