Pažljivo ih operite: Jagode i maline voće sa najviše pesticida
Foto: Ilustracija

Ubiti sve štetne mikrobe

Pažljivo ih operite: Jagode i maline voće sa najviše pesticida

Jagode su na dvanaestom, a maline na desetom mjestu po zagađenosti pesticidima, a zbog njihove hrapave površine teško ih je dobro očistiti samo vodom zato treba biti na oprezu, upozoravaju nutricionisti.

Voće i povrće sve je veći izvor ostataka pesticida, a jedan od indikatora zagađenosti organizma pesticidima je majčino mlijeko u kojem je pronađen velik dio toksina.

Ovi toksini mogu biti vrlo opasni ako se dobro ne operu iz namirnica. Oni se nakupljaju u organizmu i vrlo se teško čiste iz njega a kada se nakupe u organizmu mogu izazvati autoimuna oboljenja, kao i hronične bolesti, na što upozorava i Svjetska zdravstvena organizacija. 

Prema količini toksina na vrhu su breskva, jabuka, paprika, trešnja, višnja i nektarine. Maline su na desetom, a jagode na dvanaestom mjestu. 

Voće je zato potrebno temeljito oprati, a pritom je najbolje koristiti sirće i sodu bikarbonu. Alkoholno sirće izvrstan je za ubijanje svih štetnih mikroba na voću. Soda bikarbona je zbog sastava dobro sredstvo za izvlačenje štetnih toksina iz voća, što je potvrdila i nova studija Univerziteta u Masačusetsu, prenosi 24 sata.

Voće se prvo ostavi u sirćetu dvadeset minuta a nakon toga se može malo isprati i ostaviti u mjesavini sode bikarbone i vode.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.