Majke s troje i više djece najavile žalbe sudu u Strazburu (FOTO)
Foto: AA

Protest ispred parlamenta

Majke s troje i više djece najavile žalbe sudu u Strazburu (FOTO)

Nekoliko stotina majki, bivših korisnica naknada za troje i više djece, kojima je Skupština Crne Gore ukinula pravo na naknade u junu prošle godine, danas su protestovale pred crnogorskim parlamentom. Ponovljeni su raniji zahtjevi da se naknade opet vrate, zatražene su ostavke izvršne vlasti, a najavljeno je i pokretanje predstavke pred Sudom za ljudska prava u Strazburu.

Željka Savković, koordinatorka protesta, pozvala je sve bivše korisnice naknada da ispoštuju sve pravne procedure u vezi sa žalbama na ukidanje naknada. Ona je kazala da nakon rješenja Upravnog, Vrhovnog i Ustavnog suda, korisnice ostvaruju pravo za predstavku pred Sudom za ljudska prava u Strazburu. 

2018051623040757433801357Web

„Ova vlast je prisvojila državu Crnu Goru. Ne damo im i nećemo se prepasti“, poručila je Savković. 

2018051623040757433801359Web

Okupljene bivše korisnice nosile su transparente na kojima je pisalo „Sve ste uništili, nećete majku“, „Pucajući na majke, pucate u sebe“, „Vratite oteto, biće vam prokleto“. 

Jedna od mnogobrojnih bivših korisnica koja je danas protestovala je i Dragana Saveljić iz Podgorice. Nakon što je napustila posao kako bi ostvarila pravo na naknadu, kaže da se danas osjeća prevareno. 

2018051623040757433801356Web

„Naknada mi je mnogo značila. Imam petoro djece. Ali smo prevarene, ostavljene smo na ulici. Borićemo se, ali pitanje je kakav će biti epilog“, kazala je Saveljić. 

Naknade za majke troje i više djece počele su da se isplaćuju 1. januara 2016. godine. Iznos naknada iznosio je 336 eura za majke koje su imale minimum 25 godina radnog staža, odnosno 192 eura za majke koje su na birou rada provele minimum 15 godina.

Odlukom Vlade, naknade su 1. januara 2017. godine umanjene na 264 eura, odnosno 144 eura, da bi u junu prošle godine i definitivno bile ukinute. Oko 21.000 žena bile su korisnice ovih naknada. 

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.