Utajom poreza i doprinosa oštetio budžet Crne Gore za 200.000 eura
Ilustracija

Akcija „Radne dozvole“

Utajom poreza i doprinosa oštetio budžet Crne Gore za 200.000 eura

Nakon izvršenih provjera policijski službenici su danas državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru podnijeli krivičnu prijavu protiv privrednog društva „Fundament Monte“ d.o.o Budva i M.L, izvršnog direktora u ovom pravnom licu, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa u najmanjem iznosu od 200.439,41 eura.

M.L. je, kako se sumnja, ovo krivično djelo počinio na način što je, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza, doprinosa i drugih propisanih dažbina, dao lažne podatke o zakonito stečenim prihodima, o predmetima i drugim činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje ovakvih obaveza, tj. nije prijavio zakonito stečene prihode koji su od uticaja na utvrđivanje poreskih obaveza, na koji način je navedeno pravno lice oštetilo budžet Crne Gore za iznos 200.439,41 euro (134.522,47 eura poreza na PDV i 63.884,64 poreza na dobit), kazali su iz Uprave policije.

"Kontrolom poslovanja ovog pravnog lica, službenici Sektora kriminalističke policije su vršili provjere pribavljanja boravišnih dozvola radi zaposlenja i konstatovali da je privredno društvo „Fundament monte“ d.o.o Budva  na obavezno osiguranje prijavilo samo jednog zaposlenog tj. direktora društva M.L. Ni tom jednom prijavljenom licu nikada nije prijavljena isplata zarade niti je po tom osnovu izvršena uplata pripadajućih poreza i doprinosa.

Takođe, službenici ovih odsjeka su sprovodeći ovu akciju dokumentovali nezakonitosti u radu po ovom osnovu u još jednom broju pravnih lica gdje je, kako postoji indicije, izvršena utaja poreza u velikom iznosu u vezi čega su u toku konsultacije sa nadležnim tužiocem", saopšteno je iz policije.

Policijski službenici sprovode akciju „Radne dozvole“, koja je započeta na osnovu operativnih saznanja da više pravnih lica sa područja Crne Gore vrši krivična djela utaja poreza i doprinosa i krivična djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, na način što prilikom zapošljavanja radne snage iz inostranstva, pretežno iz zemalja okruženja Crne Gore, neevidentira i neprijavljuje nadležnim poreskim organima ugovore o zaključenim radnim angažmanima nerezidentne radne snage. Na taj način je u periodu od 2015 – 2017. godine Budžetu Crne Gore pričinjena je šteta u višemilionskom iznosu.

U sklopu akcije „Radne dozvole“ do sada je podnijeto sedam krivičnih prijava protiv devet fizičkih i devet pravnih lica zbog sumnje da su izvršili krivična djela  utaja poreza i doprinosa u najmanjem iznosu od  700.000 eura.

Akcija „Radne dozvole“ se nastavlja, a o rezultatima sprovedenih aktivnosti javnost će biti blagovremeno obaviještena. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.