Opasni tajni agent, genije, prevarant: Mnoga lica Crnogorca koji je ubijen u BG
Foto: RAS Srbija

Opasni tajni agent, genije, prevarant: Mnoga lica Crnogorca koji je ubijen u BG

Genije nevjerovatnih sposobnosti da upamti izuzetno detaljne informacije, ljubazan prijatelj koji može da očara svakoga, i opasni tajni agent koji je zabo nož u leđa bitnim ličnostima južnoafričke obavještajne službe - ovako svjetski mediji opisuju Gorga Darmanovića, državljanina Crne Gore ubijenog prošle nedjelje na Novom Beogradu.

Ovo su samo neke od etiketa koje se mogu prikačiti Darmanoviću, južnoafričkom agentu državne bezbjednosti, koji je ubijen prošle subote u Srbiji, piše portal news24.com.

Nekoliko izvora opisalo je Darmanovića kao osobu koja je vesela i topla prema prijateljima, ali i kao nekog ko je stalno prodavao informacije i imao ekstremno jake veze.

Isti izvori kažu da je Darmanović u obavještajnim krugovima smatran za dio paralelne obavještajne jedinice. Bivši južnoafrički predsjednik Džejkob Zuma se, dok je još bio na vlasti, 2012. u Pretoriji, sastao se sa Darmanovićem, Fransom Ričardsom, koji je prethodno radio u obavještajnim krugovima Južne Afrike, kao i sa četvrtim čovjekom, koji je navodno povezan sa državnom bezbjednosti, ali čiji identitet nije odmah bio očigledan.

Pohlepa je, kažu, upravljala Darmanovićem postupcima. Izvor ga je opisao kao nekog ko je mogao da se prilagodi svim socijalnim uslovima, što ga je činilo sjajnim agentom, koji je mogao da se ubaci u mnoštvo grupacija. Dodao je i da je ubijeni bio veoma sposoban da pamti detalje, datume, brojeve...

Privatni istražitelj Majk Bolhuis, koji je upoznat sa likom i djelom Darmanovića, rekao je da ga čudi što Gorg nije ubijen ranije - imajući u vidu koliko je neprijatelja imao.

"Prevario je toliko važnih ličnosti u Južnoj Africi, da mu je meta bila nacrtana na leđima. Ali, ko se mača lati, od mača strada. Bio je vuk u jagnjećoj koži, vrhunski prevarant... Najgori među najgorima", dodao je Bolhuis.

On ga je opisao kao izuzetno inteligentnu osobu, koja je umijeće koristila da vara ljude. Po njegovim riječima, Darmanović bi prodao informacije ličnostimma obavještajne strukture, a onda iste te podatke proslijedio onima koji su pod tom istragom, čime bi im dao prednost.

"Donosio je nevolju. Bio je dvostruki agent", kazao je Bolhuis.

Veza sa ubistvom Đuričića?

Gorg Darmanović upucan je u u Begradu u nedjelju 6. maja, a istog popodneva preminuo je u bolnici. Motiv ubistva nije poznat.

Jedanaest dana ranije srpski državljanin Milan Đuričić ubijen je u parku u Johanesburgu. Đuričić je bio prijatelj sa Dobrosavom Gavrićem i Kirilom Bikom, a povezivan je i sa Nafizom Modakom.

Đuričić i Gavrić su u Srbiji bili traženi jer su osuđeni za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana 2000. 

Izvor: Blic

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.