Crna Gora da pokrene proceduru kroz UN da se zaustavi zločin nad Palestincima
Boris Raonić, foto:AA

Raonić pozvao državne institucije da reaguju

Crna Gora da pokrene proceduru kroz UN da se zaustavi zločin nad Palestincima

Direktor Građanske alijanse i borac za ljudska prava iz Crne Gore Boris Raonić apelovao je danas na sve medije da obavijeste građane o dešavanjima u Pojasu Gaze, gdje je stradalo na desetine palestinskih civila. Raonić je pozvao i državne institucije Crne Gore da pokrenu međunarodnu proceduru kroz Ujedinjene nacije i NATO, kako bi se zaustavilo stradanje naroda Palestine.

Hiljade Palestinaca od jutros se okupilo na granici Pojasa Gaze kako bi protestirali zbog izraelske okupacije palestinske zemlje i preseljenja američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim. 

Izraelske snage su tokom dana ubile najmanje 41, a ranile stotine demonstranata. Izraelska vlada je ranije poručila da palestinske proteste smatra ratnim stanjem i da u tom slučaju nisu primjenjivi zakoni o ljudskim pravima i da izraelske snage sigurnosti mogu koristiti vatreno oružje. 

Boris Raonić ističe da je na očigled međunarodne zajednice u toku masakr. 

„Apelujem na medije da obavijeste građane šta se dešava, na državu Crnu Goru da se konačno pokaže kao subjekat, a ne objekat međunarodnog prava i pokrene precedure kroz UN i NATO sa ciljem obustavljanja ovog zločina“, kazao je za Anadoliju Raonić. 

On ističe da se u Palestini krši međunarodno pravo i sva ljudska prava. 

„Crna Gora mora da zna šta znači šta je okupacija, jer je kroz to prošla. Zna šta je zločin i vidjeli smo koja je dugoročna njegova cijena, znamo šta znači mržnja malih razlika, a imamo i obavezu da promovišemo načela ljudskih prava“, istakao je Raonić. 

Na pitanje kako komentariše ćutanje velikih zapadnih međunarodnih sila na dešavanja u Palestini, Raonić kaže da interesi preovladavaju u formiranju spoljne politike, ali do određne linije, koja je pređena u Palestini. 

Ministarstvo zdravstva u Gazi saopštilo je da su izraelske snage i ranile najmanje 1.693 demonstranta, među kojima je 448 ranjenika sa ranama zadobijenim hicima izraelskih vojnika iz vatrenog oružja. 

Hiljade Palestinaca podigli su šatore na granici Gaze i Izraela i protestiraju zbog preseljenja ambasade SAD-a iz Tel Aviva u Jerusalim i podsjećaju na Nakbu. 

Na današnji dan 1948. godine na okupiranoj palestinskoj zemlji proglašena je nezavisnost Izraela. Tako je počeo veliki progon Palestinaca koji se obilježava svakog 15. maja kao Nakba ili Velika katastrofa. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.