Vlast da vrati doživotno stečeno pravo majkama
Željka Savković,foto:Anadolija

U srijedu protest ispred Skupštine

Vlast da vrati doživotno stečeno pravo majkama

Bivše korisnice naknada za majke troje i više djece u srijedu će organizovati novi protest u Podgorici, sa zahtjevom da im naknade, koje su ukinute prošle godine, ponovo budu isplaćivane.

Doživotno stečene naknade za majke koje su rodile troje i više djece, a koje je crnogorska Skupština ukinula u junu prošle godine, i dalje su aktuelna tema. Bivše korisnice ovih naknada poručuju da ne odustaju od prava kojeg su ostvarile i ponovo će na protest ispred Skupštine Crne Gore, u srijedu, 16. maja.

„Pozivam bivše funkcionere, koji koriste isto pravo koje su koristile bivše korisnice, majke sa troje djece, da dođu da nas podrže. Neka se obrate vlastima, koje su im omogućile ovo pravo, neka kažu da su uz majke, bivše korisnice. Pozivam svakog građanina Crne Gore, političare, da nas javno podrže“, kazala je danas Željka Savković, iz Koordinacionog odbora bivših korisnica, prenosi Anadolija.

U odbranu svog prava, bivše korisnice su prošle godine danima protestovale ispred Skupštine, dok je oko 30 žena štrajkovalo glađu.

„Očekujemo da će konačno vlast vratiti doživotno stečeno pravo majkama“, kazala je Savković.

Naknade za majke troje i više djece počele su da se isplaćuju 1. januara 2016. godine, podsjeća AA. Iznos naknada iznosio je 336 eura za majke koje su imale minimum 25 godina radnog staža, odnosno 192 eura za majke koje su na birou rada provele minimum 15 godina. Odlukom Vlade, naknade su 1. januara 2017. godine umanjene na 264 eura, odnosno 144 eura, da bi u junu Skupština izglasala definitivno ukidanje naknada. Oko 21.000 žena bile su korisnice ovih naknada. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.