Preduzeća i nevladine organizacije da apliciraju za državnu pomoć
Foto:PR Centar

150 hiljada eura za podršku klasterima

Preduzeća i nevladine organizacije da apliciraju za državnu pomoć

Ministarstvo ekonomije, u saradnji sa predstavništvom UNDP-a u Crnoj Gori, raspisalo je Javni poziv za podršku klasterima koji će biti otvoren do 11. juna, a pored finansijske podrške, kako je saopšteno, zainteresovanima će biti obezbijeđena i asistenacija u pripremi aplikacija.

Generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima, Radosav Babić je, na Info danu za Program razvoja klastera, kazao da je Fond za realizaciju Programa podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori za ovu godinu uvećan za 50 hiljada eura, i da iznosi 150 hiljada eura.

„Cilj Programa je finansijska podrška efikasnijem funkcionisanju klastera i njihove bolje promocije, sa ciljem ostvarenja bolje konkurentske pozicije malih i srednjih preduzeća na nacionalnom i međunarodnom tržištu“, istakao je Babić, prenosi PR Centar.

On je rekao da su predmet sufinansiranja strateški prioritetne djelatnosti, koje obuhvataju preradu poljoprivrednih proizvoda, prehrambenu industriju, kao i turizam i ugostiteljstvo.

Babić je kazao da je Ministarstvo ekonomije, u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) , pored finansijske podrške, i ove godine obezbijedilo tehničku podršku za klastere.

„Podrška se odnosi na pripremu aplikacije za program državne pomoći. Angažovan je konsultant UNDP, koji će voditi računa o kvalitetu i kompletnosti aplikacija“, rekao je Babić.

Načelnik direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima, Boris Rebić, kazao je da klaster može predati aplikaciju za dva projekta, različite namjene, a da je, kako je saopštio, maksimalan iznos podrške 15 hiljada eura bez PDV-a, sem za nevladine organizacije, za koje PDV ne ulazi u obračun.

„Težimo da podstaknemo udruživanje mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u klastere, kako bi prevazišli biznis barijere sa kojima se suočavaju na tržištu, bolje promovisali svoje usluge i na taj način ostvarili bolju konkurentnost na  tržištu“, poručio je Rebić.

On je kazao da i ove godine državna pomoć iznosi 50 odsto za klastere u razvijenim područjima i 65 odsto od ukupnih opravdanih troškova za klastere koji se nalaze na teritoriji manje razvijenih jedinica lokalne samouprave.

„Namjena subvencije se odnosi na opravdanje troškove poslovanja, koji obuhvataju prije svega troškove ulaganja u materijalne i nematerijalnu imovinu, izuzev IT opreme i saobraćajnih sredstava, operativne troškove koji podrazumijevaju troškove osoblja i administrativne troškove“, saopštio je Rebić.

On je pojasnio da su klasteri ove godine dužni da daju izjavu da nisu u poteškoćama sa propisima državne pomoći ili u obavezi povraćaja nezakonito prmljene državne pomoći na period od tri godine od dana potpisivanja ugovora, shodno novom Zakonu o kontroli državne pomoći.

Konsultantkinja UNDP-a, Milica Daković, rekla je da su ove godine noviteti različiti modeli saradnje, u cilju efikasnije realizacije projekta.

 „Novitet jeste da ćemo, za klastere kojima je potrebna pomoć od početka pa do predaje aplikacije, organizovati konsultativne sastanke, odnosno radne dane u opštinama iz kojih potiču klasteri. Nastojaćemo da kroz direktan rad na terenu i direktan rad sa klasterima tokom jednog radnog dana postanemo još efikasniji i povećamo broj kvalitetnih aplikacija“, poručila je Daković.

Ona je kazala da će pored konsultativnih sastanaka, biti organizovane i otvorene konsultacije u trajanju od dva sata.

„Tehnička pomoć će se sastojati u davanju sugestija na pripremu metodologije, odnosno samog predloga projekta, na pripremu budžeta, izvještaja napretka, kao i finalnog izvještaja. Klasteri će imati asistenciju u pogledu prateće tehničke dokumentacije koju je potrebno pripremiti“, objasnila je Daković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.