Bregzit: Granica Irske i Sjeverne Irske jedno od osjetljivih pitanja

Britanija treba da napusti EU 29. marta naredne godine

Bregzit: Granica Irske i Sjeverne Irske jedno od osjetljivih pitanja

Šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian izrazio je želju da do samita Evropske unije u junu bude riješeno pitanje granice sa Irskom u sklopu pregovora istupanja Velike Britanije iz EU (Bregzit).

"Željeli bismo da to ide brzo i da rok (za postizanje dogovora) bude jun jer će u suprotnom sporazum o Bregzitu biti složeniji", ocijenio je u nedelju Le Drian u posjeti Dablinu gdje se sastao sa irskim kolegom Sajmonon Kovenijem.

Pitanje granice između Irske, članice EU i britanske oblasti Sjeverna Irska ostaje jedno od osjetljivih pitanja u pregovorima.

Britanska premijerka Tereza Mej razmatra dvije opcije o tom pitanju. Jedna opcija podrazumijeva tehničko rješenje u kojem bi se nastavio dosadašnji protok trgovine sa EU putem granice sa Irskom, ali bi uključivao i određene infrastrukture na granici.

Druga opcija, kojoj je naklonjenija premijerka, podrazumijeva carinski dogovor o taksama.

EU je predložila da Sjeverna Irska ostane u carinskoj uniji EU i posle izlaska Velike Britanije, dok je Tereza Mej rekla da je taj plan neprihvatljiv i da "podriva ustavni integritet Velike Britanije".

Velika Britanija treba da napusti EU 29. marta 2019. odnosno dvije godine od pokretanja procedure izlaska iz članstva.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.