Da li ishrana može da bude dovoljna zaštita od Sunca?
Ilustracija

Da li ishrana može da bude dovoljna zaštita od Sunca?

Pored korišćenja odgovarajućih lokalnih preparata za zaštitu, koža se takođe može hraniti i "iznutra" da bi se izbjeglo njeno oštećenje od pretjeranog izlaganja UV zračenju. Uzimanje hrane bogate antioksidantima i hrane koja djeluje antiinflamatorno, može pomoći i koži i čitavom tijelu u odbrani od UV zraka.

Da li pravilna ishrana može zamijeniti kreme za sunčanje?

Ne. To neće zamjeniti lokalnu zaštitu, ali će dodati ’’bonus” unutrašnjoj zaštiti koja će biti prisutna 365 dana u godini.

Slobodni radikali koji se proizvode usljed dejstva sunčevih zraka su odgovorni za oštećenje ćelija, starenje i povećan rizik od kancera kože.

Antioksidanti imaju ulogu da suprimiraju slobodne radikale i tako zaustave njihova štetna dejstva. Neki antioksidanti su svima jako dobro poznati: vitamin A, C i E, selen, beta karoten i likopen. 

Teorijski, u hrani biljnog porijekla postoji na hiljade komponenti koje imaju osobine antioksidanata. Savremena nauka će mnoge od njih i otkriti u godinama koje su pred nama. 

Ove supstance štite biljke od jake UV radijacije, i kada se one kasnije konzumiraju u tkivima čovjeka zadržavaju isti efekat. 

Da biste podstakli da Sunce djeluje blagotvorno na vašu kožu na meniju tokom lijepih, sunčanih dana treba da vam budu: lješnici, bademi, orasi, losos, maslinovo ulje, brokoli, karfiol, spanać, ovsene pahuljice, prenosi Super žena.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.