U dvije opštine nezakonito zaposleno 86 službenika
Plav

Berane i Plav

U dvije opštine nezakonito zaposleno 86 službenika

Inspekcijski nadzor u opštini Berane, od 26. i 27. decembra prošle godine, pokazao je da 65 službenika u organima ove lokalne jedinice ne ispunjava uslove za ta radna mjesta. Inspekcija je 12. i 13. aprila ove godine otkrila i da je u organima opštine Plav zaposlen 21 službenik koji ne ispunjava uslove za ta radna mjesta.

To su podaci iz dokumenata Uprave za inspekciju, u koje je Pobjeda imala uvid. Kontrolisano je, kako se navodi, popunjavanje ukupno 88 radnih mjesta u opštini Berane. U Sekretarijatu za komunalno-stambene poslove i saobraćaj nezakonito je imenovanje starješine organa, kao i zasnivanje radnog odnosa jednog službenika.

U Službi za unutrašnju reviziju, kao i u Informacionom centru, zaposlena su po dva službenika nezakonito. U komunalnoj policiji je deset službenika zasnovalo radni odnos suprotno zakonu, a u Sekretarijatu za planiranje i uređenje prostora jedan. U svim pomenutim slučajevima Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji nije bio usklađen sa zakonom i uredbom o službenim zvanjima lokalnih službenika i namještenika. U Službi predsjednika sedmoro ih je zasnovalo radni odnos suprotno zakonu jer oglašeni uslovi za imenovanje rukovodilaca Službe nijesu odgovarali zakonu. U Službi zaštite 12 službenika zasnovalo je radni odnos suprotno zakonu, među kojima je i komandir.

Od 14 službenika Službe za zajedničke poslove, sedam ih je zasnovalo radni odnos nezakonito, među kojima je i načelnik. Inspekcija je i u ovim slučajevima ukazala na neusklađenost Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji. U Službi menadžera nezakonito je imenovanje menadžera jer oglašeni uslovi ne odgovaraju zakonskim, a nije po zakonu ni zasnivanje radnog odnosa jednog službenika, jer javnom oglasu nije prethodio interni. Iz istih razloga u Sekretarijatu za opštu upravu i društvene djelatnosti nezakonito je imenovan sekretar, kao i dva službenika.

U Sekretarijatu za poljoprivredu, turizam, vodoprivredu i zaštitu životne sredine dva službenika i sekretar nijesu zakonito zaposlena, jer oglašeni uslovi ne odgovaraju zakonskim. Uprava za naplatu lokalnih i javnih prihoda, kao i Direkcija za imovinu, imaju po jednog službenika koji je nezakonito zasnovao radni odnos.

Oglašeni uslovi za imenovanje direktora Uprave, kao i Direkcije, ne odgovaraju zakonskim uslovima. Sekretarijat za finansije i ekonomski razvoj ima tri službenika koja su nezakonito zasnovala radni odnos. Nezakonito je imenovanje sekretara i šefa Odjeljenja za finansije, kao i zasnivanje radnog odnosa dva službenika jer nedostaje odluka o pokretanju postupka za zasnivanje radnog odnosa, kao i dokaz o položenom stručnom ispitu.

I Sekretarijat za inspekcijske poslove ima dva službenika nezakonito zaposlena – sekretara i njegovog pomoćnika. Kada je riječ o opštini Plav, u tamošnjem Sekretarijatu za opštu upravu i društvene djelatnosti tri službenika zasnovala su radni odnos nezakonito,  a u Službi zaštite i spašavanja pet.

Oglasi nijesu bili u skladu sa zakonom. U Sekretarijatu za inspekcijske poslove četiri službenika zasnovala su radni odnos suprotno zakonu.

"Oglasi za popunu radnih mjesta ne sadrže opšti uslov za zasnivanje radnog odnosa, odnosno dokaz da lice nije osuđivano. Komunalni inspektor II u dosijeu nema odgovarajućeg dokaza da ispunjava propisano radno iskustvo od tri godine, inspektor III za drumski saobraćaj nema dokaza da ispunjava uslov za propisano radno iskustvo od jedne godine, inspektor III za drumski saobraćaj i samostalni savjetnik III nemaju položen stručni ispit", navodi se u dokumentu. Služba komunalne policije ima jednog službenika koji je zasnovao radni odnos suprotno zakonu, jer oglas ne sadrži dokaz da lice nije osuđivano, a nema ni položen stručni ispit.

U kabinetu predsjednika tri službenika zasnovala su radni odnos suprotno zakonu - samostalni savjetnik III, referent-vozač, kao i viši savjetnik III. Oni nemaju uvjerenje da se protiv njih ne vodi krivični postupak, ni uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti, nemaju položen stručni ispit, ne postoji odluka o pokretanju postupka za popunu radnog mjesta, niti lista kandidata koji ispunjavaju uslove oglasa, nije sproveden postupak provjere sposobnosti, niti ocjenjivanje kandidata, nije sačinjena lista, ni donijeta odluka o izboru kandidata.

Sekretarijat za privredu, finansije i razvoj ima pet službenika koji su zasnovali radni odnos suprotno zakonu – samostalni savjetnik III, savjetnik III za razvojne projekte, poreski inspektor II, kao i dva referenta za utvrđivanje stanja na terenu i donošenje rješenja.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.