Ratovali na tri strane: Brat mi je bio u balijama, ja u ustašama, ćaća u četnicima
Zoran Laketa, foto:Screenshot/RTS

Da se nikada nikome ovo ne ponovi, poručuje Zoran

Ratovali na tri strane: Brat mi je bio u balijama, ja u ustašama, ćaća u četnicima

Ranjene mostarske zgrade još svjedoče o poslednjem ratu u Bosni i Hercegovini, a Zoran Laketa o tome kako su otac i dva sina proveli rat na tri zaraćene strane.

Jedan rat, jedan grad, dva brata i otac – u tri različite vojske. Ukratko, tako je ratnih devedesetih sudbina podijelila karte porodici Laketa iz Mostara. Dvadeset i pet godina kasnije, jedini preživjeli, Zoran, priča o, kako je naziva, porodičnoj tragediji, i o tome koliko je zlo sam rat.

Ranjene mostarske zgrade još svjedoče o poslednjem ratu u Bosni i Hercegovini, a Zoran Laketa o tome kako su otac i dva sina proveli rat na tri zaraćene strane.

"Brat mi je bio u balijama, ja u ustašama, a ćaća mi bio u četnicima", priča Zoran u razgovoru za RTS.

Zoran je imao 25 godina kada je rat došao i do grada na Neretvi, a njegov brat Goran godinu manje:

"Bili smo, raja, tako odgajani da smo živjeli i sa Muslimanima, danas Bošnjacima, sa Hrvatima..."

Dotadašnji jedinstveni Mostar postao je podijeljen na Zapadni i Istočni, hrvatski i muslimanski. Ulica Alekse Šantića, tokom najžešćih sukoba, bila je linija razdvajanja.

"Svi su okolo počeli govoriti da je počeo rat. E onda, ti koji si bio tu, koji si bio u čitavom Mostaru, odjednom imaš samo pola Mostara", kaže Zoran.

Tako daje odgovor zašto je ostao da se bori za HVO – Hrvatsko vijeće odbrane. Brat, zbog najboljeg prijatelja Adisa, odlazi sa Muslimanima u Armiju BiH. Otac je mobilisan u Vojsku Republike Srpske.

"Faktički, mi smo bili na dvije strane. Možda sam i ja pucao, što kažu, možda sam brata ubio", rekao je Zoran i dodao da ipak zna gdje mu je stradao brat, od minobacačke granate.

Granatu je ispalila HVO. Brat mu je sahranjen zajedno sa borcima Armije BiH na Šehitlucima pored pozorišta. Otac i majka su preživjeli rat. Prvi susret sa ocem pomogao je Crveni krst.

"Đe si, Ratko, šta ima? Šta će mi reć, zagrlio me, šta će mi reći? Šta da mi kaže – da nisi bio u ustašama, je li, đe ti je onaj brat balija, je li, ili ja sam bio u četnicima, je li? Zagrlio me, ćaća mi je, otac mi je", prisjeća se Zoran.

Sa suprugom i dvije ćerke živi u Mostaru. Posle rata, djecu je krstio u pravoslavnoj crkvi. Majka i otac su mu sahranjeni na gradskom groblju Sutini.

Untitled1

"Moja je poruka da se nikada nikome ne ponovi ovo što se meni desilo", naveo je Zoran.

Most spaja gradove, obale i ljude. Rat – suprotno. Da razdvaja porodice svedoči i ova priča.

 

Izvor:RTS

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.