Junker: Zapadnom Balkanu hitno potrebna evropska perspektiva da se ne bi ponovile tragedije
Žan-Klod Junker

Junker: Zapadnom Balkanu hitno potrebna evropska perspektiva da se ne bi ponovile tragedije

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je u Firenci da populizam i nacionalizam poput ekonomske krize dovode do povećanja jaza između zemalja članica Evropske unije (EU).

Junker je u obraćanju na konferenciji pod nazivom "Članice Zajednice: Solidarnost u Evropi", u italijanskoj Firenci upozorio da Evropu u posljednje vrijeme pogađaju različite krize, napominjući da se solidarnost polako gubi, što je, kako je rekao, najbolje pokazala migrantska kriza.

"Veoma me zbunjuju pukotine koje je uzrokovala migrantska kriza po pitanju naše solidarnosti", rekao je Junker.

Dodao je i da bi članice EU trebalo same da primjenjuju evropske vrijednosti umjesto da ih neko na to prisiljava, prenosi Anadolija.

Istakao je da je regionu Zapadnog Balkana, kako je kazao, "hitno potrebna evropska perspektiva", upozoravajući da bi se mogli ponoviti problemi i tragedije koji su se dogodili u prošlosti.

Naglasio je da bi Brisel trebalo da ima snažniji stav po pitanju zajedničke spoljne politike EU, napominjući da bi Evropa ipak morala posvetiti mnogo veću pažnju zaštiti svojih spoljnih granica.

Na kraju je poručio i da je spas za evropski projekat veća solidarnost među zemljama članicama EU.

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani je istakao da zemlje članice EU treba da zajednički djeluju kako bi pružile sigurnost svim građanima unutar Unije.

"Problem s migrantima same ne mogu riješiti zemlje na jugu Evrope. Solidarnost je ključ", rekao je Tajani.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.