Završeno prijavljivanje banaka za projekat ,,1000+”, prosječna rata za kredit na nivou prosječne rente za stan
ilustracija

Javni poziv za građane u junu

Završeno prijavljivanje banaka za projekat ,,1000+”, prosječna rata za kredit na nivou prosječne rente za stan

Javni poziv za građane koji žele da kupe stan u ovogodišnjem, trećem projektu ,,Hiljadu plus“ biće raspisan u prvoj polovini juna - kazao je Pobjedi generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Čanović.

 On ističe da je juče završen javni poziv za komercijalne banke i da se još čeka završetak javnog poziva za investitore i fizička i pravna lica – ponuđače stambenih objekata.

- Nakon toga pravimo konačnu listu ponuđenih stanova i raspisaće se javni poziv za građane, koji je prema planu implementacije projekta predviđen za prvu polovinu juna - kazao je Čanović podsjećajući da je javni poziv za komercijalne banke raspisan 27. aprila.

- Banke su imale priliku da do juče dostave ponudu za uče šće. Javnim pozivom su definisani uslovi: fiksna kamatna stopa do 2,99 odsto, period otplate do 20 godina bez obaveznog učešća i obrada kredita do 0,3 odsto. Prijavile su se Socijete ženeral Montenegro, NLB, CKB, Lovćen i Erste banka - kazao je Čanović ističući da banke koje su dio ovog projekta, imaju rasprostranjenu mrežu filijala u svim gradovima.

- Osim navedenih uslova, banke su ponudile niz povoljnosti korisnicima projekta ,,Hiljadu plus“, a naročito se odnose na životno riziko osiguranje. S obzirom da su korisnici projekta građani sa srednjim i nižim primanjima, te da troškovi osiguranja života predstavljaju dodatno opterećenje za njihov budžet, neke od banaka će nuditi osiguranje na 40, odnosno 50 odsto iznosa kredita, dodatne popuste koji su predviđeni kroz partnersku saradnju između određenih banaka i osiguravajućih kuća, dok neke neće ni tražiti osiguranje kao sredstvo obezbjeđenja – objašnjava Čanović.

Banke su, kako je dodao, pripremile i gotovinske kredite po povoljnim uslovima, za opremanje stanova.

- Maksimalno dozvoljeno mjesečno zaduženje je do 50 odsto mjesečnih primanja i kreditna sposobnost može biti uvećana udruživanjem sredstava članova porodice tj. učestvovanjem pored podnosioca zahtjeva i kreditno sposobnog sudužnika. Rata za kredit od 40.000 eura će iznositi 220 eura, a 276 eura za kredit od 50.000 eura - napominje Čanović, koji smatra da je iznos prosječne rate za kredit na nivou prosječne rente za stan i da je ovo idealna prilika da građani riješe stambeno pitanje i mjesečno odvajaju sredstva sa kojima će otplaćivati svoj stan.

Sagovornik Pobjede podsjeća da je javni poziv za investitore i fizička i pravna lica – ponuđače stambenih objekata raspisan 27. aprila i da će trajati do 28. maja, nakon čega će znati u kojim gradovima i na kojim lokacijama će biti ponuđeni stanovi.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.