Naučite da spavate ispravno u položaju koji vam odgovara
Ilustracija

Naučite da spavate ispravno u položaju koji vam odgovara

Doktori tvrde da naš omiljeni položaj za spavanje može da dovede do problema sa zdravljem. Dobre vijesti su da ne morate da mijenjate svoje navike kako biste ostali zdravi, već je dovoljno da samo napravite neke korekcije.

Ako spavate na strani

Mi smo prikupili preporuke stručnjaka kako da spavanjem u svom omiljenom položaju budete sigurni i zdravi. Ne čekajte ni jedan trenutak kako biste ih poslušali.

Naučnici su otkrili da se cerebrospinalana tečnost bolje oslobađa toksina kada spavamo na strani. To smanjuje glavobolje i rizik od Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Spavanje na lijevoj strani olakšava gorušicu, ali i povećava pritisak na jetru.

U slučaju da imate problema sa varenjem, doktori preporučuju spavanje na lijevoj strani. Na taj način poboljšavate krvotok i oslobađate jednjak i želudac.

Kako bi vam leđa bila prava dok spavate na strani, stavite mali, tvrđi jastuk između nogu: to će smanjiti pritisak na zglobove. Ispod glave stavite veći i mekaniji jastuk.

Ako imate problema sa visokim krvnim pritiskom i cirkulacijom, preporučuje se spavanje na desnoj strani: tako smanjujete pritisak na srce.

Ako spavate na leđima

Spavanje na leđima je najbolji položaj ako imate problema sa kičmom i zglobovima. Ovaj položaj pomaže i kod gorušice i umanjuje šanse za nastanak bora. Ipak, ovo je jedan od najgorih položaja ako imate problema sa nosem, visokim krvnim pritiskom ili hrkanjem.

Ako imate problema sa hrkanjem koristite veći jastuk (ili stavite manji jastuk ispod vrata), kako bi gornji disajni putevi bili u pravilnom položaju.

Ako imate problema sa curenjem nosa, podignite glavu na više jastuka. Ovo će spriječiti zadržavanje sluzi u sinusima (ugao ne smije biti prevelik kako ne biste povrijedili vrat).

U slučaju bolova u leđima ili zglobovima, stavite mali jastuk ispod vrata, veliki ravni jastuk ispod koljena, a urolani peškir ispod leđa. Ovo će dati podršku kičmi i osigurati normalan protok krvi.

Ako spavate na stomaku

Japanski istraživači su otkrili da ovaj položaj snižava krvni pritisak, poboljšava varenje i pomaže kod hrkanja i gorušice.

Kako biste zaštitili kičmu od prekomjernog savijanja i smanjili pritisak na donja leđa, stavite manji jastuk ispod stomaka i karlice. Spavajte na ravnom jastuku ili bez jastuka kako vrat ne bi patio.

Ako spavate u fetalnom položaju

Položaj u kome su koljena podignuta visoko ka bradi može biti udoban, ali utiče na zdravlje leđa. Ovako zgrčen položaj otežava disanje preko dijafragme i tako sprječava hrkanje, ali ako imate probleme sa disanjem, kao što je astma, izbjegavajte u potpunosti ovaj položaj.

Kako biste ispravili leđa, neka vam ruke i noge budu u pravilnom položaju, a grudi "slobodne". Stavite jedan veliki i mek jastuk između nogu, a drugi između laktova. Doktori smatraju da je savršen jastuk za glavu, mali, ali vazdušast jastuk koji će držati vrat.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.