Marković i Han: CG lider u integracijama, treba još rada na vladavini prava i slobodi medija
Foto: Gov.me

Nezavisni mediji su produžena ruka svakog demokratskog sistema

Marković i Han: CG lider u integracijama, treba još rada na vladavini prava i slobodi medija

Premijer Crne Gore Duško Marković osudio je napad na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić i kazao da će rukovodstvo bezbjednosnih organa iz nadležnosti Vlade biti mijenjano dok počinioci i nalogodavci napada ne budu pronađeni.

On je tokom razgovora sa komesarom Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom u Tivtu kazao da oštro osuđuje ovaj napad te da su nezavisni mediji i profesionalni novinari produžena ruka svakog demokratskog sistema.

„Odlučno osuđujem taj kukavički čin kao događaj koji je po svojoj prirodi napad na demokratiju i građanske slobode, i atak na nezavisne medije i demokratske institucije. Nezavisni mediji i profesionalni novinari su produžena ruka svakog demokratskog sistema“, rekao je predsjednik Vlade.

Dodao je da su i pored najsnažnijih osuda koje je Vlada uputila odmah po saznanju za napad, registrovani prisustvo i izjave solidarnosti najviših funkcionera službi bezbjednosti i tužilaštva, koje, rekao je premijer, svakako pozdravlja.

„Međutim, solidarnost je samo jedna komponenta javne i društvene odgovornosti, a suštinske su obaveza efikasne istrage i sposobnost za potpuno rasvjetljavanje ovog događaja. A ona podrazumijeva otkrivanje počinilaca i nalogodavaca i njihovo procesuiranje. Zato neću prihvatiti ništa osim rezultata koji očekujem – a to je hapšenje počinilaca ovog krivičnog djela. Želim i da poručim da će direktori i rukovodstvo bezbjednosnih službi i organa, koji su u nadležnosti Vlade, biti mijenjani sve dok ne pronađemo one koji su sposobni da rješavaju ovakve i slične kriminalne slučajeve. A za one starješine i rukovodioce koji nijesu u Vladinoj nadležnosti, javno ću zahtijevati preispitivanje i njihove odgovornosti, odnosno sposobnosti kod drugih grana vlasti koje su nadležne za njihov mandat.  Dakle, želim da ponovim i sa ovog mjesta – Vlada neće tolerisati napade na novinare. A njihova sigurnost, i bezbjednost građana, biće mjera našeg povjerenja i podrške onima koji su najodgovorniji za rad i rezultate institucija. Smatram da baš u ovakvoj prilici, kada slavimo tekovine slobode i demokratije, treba da pokažemo i svoju odlučnost, ali i sposobnost odbrane tih vrijednosti kada su ugrožene“, rekao je predsjednik Vlade.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.