Potpisan ugovor: Pozajmili 250 miliona od Svjetske banke
Foto: Ministarstvo finansija

Potpisan ugovor: Pozajmili 250 miliona od Svjetske banke

Ministar finansija Darko Radunović i direktor Svjetske banke za našu zemlju Emanuel Salinas, potpisali su danas Ugovor o finansijskom aranžmanu u iznosu od 250 miliona eura.

Ugovor je, kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, potpisan između Crne Gore kao zajmoprimca, Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) kao garanta i Credit Suisse, OTP Group, Crnogorske komercijalne banke AD Podgorica i Societe Generale kao aranžera i originalnih zajmodavaca.

"Pomenuti aranžman je podržan Garancijom Svjetske banke zasnovanom na javnim politikama (PBG1), i podrazumijeva veoma povoljne uslove kreditiranja: rok otplate od 12 godina, grejs period od 4 godine i kamatnu stopu 6-mjesečni Euribor + margina 2,95 odsto", navodi se u saopštenju.

Zahvaljujući partnerima iz Svjetske banke ne samo na finansijskoj već i kontinuiranoj ekspertskoj podršci našoj zemlji, Radunović je istakao da današnje potpisivanje Ugovora predstavlja potvrdu kredibilnosti mjera fiskalne politike Vlade usmjerenih na jačanje makroekonomske stabilnosti i unapređenje životnog standarda građana.

Ministar je dodao da će Vlada i u narednom periodu nastojati da kroz nastavak započetih reformi ažurno ispunjava kriterijume za obezbjeđivanje i drugog paketa podrške Svjetske banke (PBG2) čime bi se centralni budžet dodatno osnažio.

,,Pozdravljamo predanost Vlade i aktivnosti koje preduzimate kako biste vratili Crnu Goru na održivi makrofiskalni put. Čvrsto vjerujemo da je to preduslov za dalji razvoj ekonomije i oslobađanje potencijala privatnog sektora za stvaranje većeg broja i kvalitenijih radnih mjesta“, saopštio je Salinas.

On je poručio da su rast i otvaranje novih radnih mjesta najvažniji prioriteti za dalji napredak Crne Gore, te da se održivi i inkluzivni rast mogu ostvariti samo u održivom ekonomskom okruženju i dobro funkcioniranom finansijskom sektoru.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.