Zbližite se sa partnerom OVIM neobičnim načinom
Foto: Ilustracija

Efekat kameleona

Zbližite se sa partnerom OVIM neobičnim načinom

Da biste sa partnerom ostvarili veću bliskost, potrebno je da, s vremena na vrijeme, oponašate njegovo ponašanje, tvrde stručnjaci.

Oni preporučuju da isprobate “miroring” ili “efekat kameleona” koji podrazumijeva imitiranje partnerovog govora tijela i tona glasa.

Usvajanjem istog stava, gestikulacije i intonacije ojačaćete vezu, jer će druga strana taj gest doživjeti kao znak podrške i bliskosti.

Zato, prvi sljedeći put kada budete razgovarali, pokušajte da suptilno, veoma lagano i skoro neprimijetno imitirate partnerov govor tijela.

Obratite pažnju na način na koji to činite, jer niko ne voli da ga neko imitira i to može da doživi kao ismijevanje ili nametanje. Ukoliko on tokom razgovora prekršta nogu, dodiruje kosu i blago naginje glavom na jednu stranu, zašto i vi to ne biste učinili?

Nije teško, ništa ne boli, a možete mnogo da dobijete. Tako se uspostavlja sinhronizacija sa partnerom i osnažuje mentalna i emocionalna bliskost.

“Miroring” je zapravo tehnika koja se dugo i uspješno primjenjuje u biznisu, pogotovo u prodaji, prenose Večernje novosti.

Sposobni trgovci oponašaju klijente na sasvim suptilan način, toliko suptilan da oni i ne osjete da su oponašani. Samo im daju novac za proizvod i izađu nasmijani.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.