ASK: Nema zloupotrebe javnih resursa u predizborne svrhe
Sa sjednice Savjeta Agencije

ASK: Nema zloupotrebe javnih resursa u predizborne svrhe

Savjet Agencije konstatovao je da Agencija za sprječavanje korupcije u potpunosti sprovodi Plan kontrole i nadzora i da organi vlasti i politički subjekti u kontinuitetu izvršavaju zakonom propisane obaveze, te da nije bilo prigovora na rad političkih subjekata i organa vlasti, i da nisu konstatovane zloupotrebe javnih resursa u predizborne svrhe.

Savjet Agencije je na današnjoj sjednici razmatrao aktivnosti koje je Agencija za sprječavanje korupcije sprovela u toku kampanje za izbor odbornika u 12 crnogorskih opština, koji će se održati 20. i 27. maja ove godine, i upoznao se sa sadržajem Izvještaja o napretku EK koji se odnosi na rad ASK.

"U ovom izvještajnom periodu, sprovedeno je terenskih 49 kontrola - tri ministarstva, 11 opština, 23 obrazovne ustanove i 12 organa vlasti, u toku kojih su posebno kontrolisane jednokratne pomoći, socijalna davanja, isplate iz sredstava budžetske rezerve i zapošljavanje kako u izbornoj kampanji tako i u periodu prije izborne kampanje, i nijesu pronađene nepravilnosti", saopšteno je iz Agencije.

Kada su u pitanju politički subjekti, iz ASK kažu da je do sada potvrđena 81 izborna lista dok su 42 politička subjekta otvorila posebne žiro račune i odredila odgovorna lica za namjensko trošenje sredstava i podnošenje izvještaja.

"Podnijeto je 38 izvještaja o prilozima pravnih i fizičkih lica. Politički subjekt Demokrate izvjestio je o prikupljenim prilozima u iznosu od 908€ od strane 15 fizičkih lica", navodi se u saopštenju.

U odnosu na Izvještaj EK o napretku Crne Gore iz 2018. godine, koji se odnosi na rad Agencije, članovi Savjeta su se saglasili da je potrebno realizovati sve preopruke iz Izvještaja.

"I s tim u vezi su odlučili da izrade prijedlog plana realizacije preporuka iz Izvještaja, koji će biti razmatran na narednoj sjednici Savjeta", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.