Predstavljana aplikacija “Klik Podgorica”: Brže i jednostavnije do informacija o Glavnom gradu
Foto:PR Centar

Predstavljana aplikacija “Klik Podgorica”: Brže i jednostavnije do informacija o Glavnom gradu

Android aplikacija “Klik Podgorica” omogućiće građanima i turistima da na brži i jednostvniji način dobiju informacije o gradskom i željezničkom saobraćaju, biciklizmu, ugostiteljstvu, sportskim objektima, zdravstvenim ustanovama, kulturi i istoriji Glavnog grada.

To je na predstavljanju aplikacije “Klik Podgorica - Vaš vodič kroz Glavni grad”, saopštio gradonačelnik Slavoljub Stijepović, navodeći da aplikacija olakšava mobilnost i da projekat korespondira sa naporima Glavnog grada da se izvrši digitalizacija gradskog prevoza i drugih sadržaja.

“Svjedoci smo da se svakim danom sve više oslanjamo na mogućnosti koje nam nude moderne tehnologije i da afirmacijom ovakvih ideja i projekata odgovaramo na potrebe građana da na brži, lakši i jednostavniji način imaju sve potrebne informacije o gradskom saobraćaju, biciklizmu, istoriji, kulturi Glavnog grada, ugostiteljstvu, parkovima i izletištima, sportskim objektima, zdravstvenim ustanovama, željezničkom saobraćaju itd”, naveo je Stijepović, prenosi PR Centar.

Informacije koje nudi Aplikacija su, kako je rekao, od značaja za turiste, kojih je u Podgorici svake godine sve više.

“Samim tim možemo govoriti o turističkoj valorizaciji ovog projekta i dodijeliti mu epitet digitalnog vodiča kroz Glavni grad. Takođe, ono što je najznačajnije je da ovakvi projekti rasterećuju građane i doprinose njihovom komforu utičući na bolji kvalitet saobraćaja, ali i ukupne mobilnosti naših građana”, pojasnio je Stijepović.

Direktorka Telenora u Crnoj Gori, Sandra Štajner, istakla je da u Crnoj Gori preko 70 odsto stanovnika ima smart telefone.

“To znači da imaju mogućnost da ovakve informacije nose sa sobom u džepu. I to je nešto što je izuzetno važno da možemo da imamo platformu na koju može da se nadgradi ono što je građanima ovog grada, ali i posjetiocima jako važno”, objasnila je Štajner.

Ono što je rezultat projekta je, kako je kazala, nešto što je vidljivo svima u svijetu a, kako je rekla, primjenjivo u Glavnom gradu Crne Gore.

“Vjerujem da će ova Aplikacija zaživjeti. I molim vas da je svi koji je preuzmete, ocijenite, pošto će to njima značiti za njihov dalji rad. Ovo nije kraj, mogu da je razvijaju kasnije”, kazala je Štajner.

Koordinator projekta, Džemal Lekić, rekao je da je najviše vremena iziskivalo istraživanje gradskog saobraćaja i plasiranje informacija “da su dostupne građanima na vrlo jednostavan način, da svako može pristupiti njima i vidjeti šta ga zanima”.

“Mi smo iz toga razloga već ucrtali 500 autobuskih stajališta na mapi u Glavnom gradu i iscrtali na elektronskoj mapi 900 kilometara autobuskih linija”, kazao je Lekić.

Prema njegovim riječima, Aplikacija sadrži relevantnu bazu ugostiteljskih objekata.

“Vi tačno po kategorijama možete da odaberete koji vas ugostiteljski objekti zanimaju. Takođe, možete da pretražujete koji to ugostiteljski objekti dozvoljavaju kućne ljubimce, koji imaju pristup za osobe sa invaliditetom, gdje je moguće izvršiti plaćenje karticom”, naveo je Lekić.

Aplikaciju, kako je rekao, karakteriše bogat kulturno-istorijski i vjerski sadržaj.

“Tako da i te informacije možete naći na samoj Aplikaciji, kroz 80 objekata sa tendencijom daljeg istraživanja i unosa ovih podataka”, kazao je Lekić.

On je istakao da je posebno mjesto posvećeno biciklizmu, gdje su, kako je rekao, iscrtane sve biciklističke staze na nivou Glavnog grada.

Lekić je pojasnio da je sportske objekte moguće pretraživati po sportovima “koji vas zanimaju”.

“A takođe je moguće vršiti pretragu u odnosu na to da li vas zanimaju zatvoreni ili otvoreni tereni. Bogat sadržaj parkova i izletišta je takođe interesantna kategorija i možete pretraživati i njih po tome koji to parkovi, odnosno izletišta imaju dječja igrališta, trim staze, sportske terene, sprave za vježbanje”, objasnio je Lekić.

Zdravstvene ustavnove građani, kako je pojasnio, mogu da pretražuju po tome, kojoj kategoriji pripadaju.

“Da li su to apoteke, klinike, poliklinike, domovi zdravlja, ordinacije, laboratorije, urgentni centri. Možete da vidite, vrlo jednostavno, koji to rade 24 časa, kao i specijalnosti koje obavljaju”, naveo je Lekić.

On je rekao da se na jednostavan način mogu pretraživati banke i bankomati u Podgorici, željeznički saobraćaj, kao i da, kako je rekao, korisnici Aplikacije mogu da budu upoznati sa svim značajnim kulturno-zabavnim događajima.

Lekić je istakao da je kompletna Aplikacija prevedena na Engleski jezik, što će, kako je kazao, biti veliki benefit za turiste koji posjećuju Podgoricu.

“Ono što je ukupni rezultat je da smo u prvoj verziji Aplikacije upisali 1.500 objekata, odnosno lokacija na mapi, sa tendencijom daljeg istraživanja i unošenja ostalih kategorija, za koje smo već istražili da su interesantne građanima Podgorice i turistima”, naveo je Lekić.

Mobilna aplikacija i veb platforma na kojoj će biti predstavljene najznačajnije informacije relevantne za građane Podgorice i turiste nastala je kao partnerski projekat NVO Mladiinfo Montenegro, kompanije Studio Lasso, Telenor fondacije i Glavnog grada.

Izvor:PR Centar

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.