Dobra vijest iz Bijelog Polja:
Foto: Kodex

Potpisan ugovor o koncesiji

Dobra vijest iz Bijelog Polja: "Stvorili smo uslove da Bjelasica Rada radi!"

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović potpisao je danas u Bijelom Polju ugovor o koncesiji za korišćenje mineralne vode sa izvorišta Čeoče, sa koncesionarom „Water Group“ d.o.o, kompanijom iz Kolašina.

Kompanija Water Group koja već u vlasništvu ima fabriku vode “Suza”, kupila je nedavno bjelopoljsku fabriku Bjelasica Rada koja je bila u stečaju, po cijeni od više od million eura. Uz investiciju u iznosu od 3 miliona eura pokrenuće proizvodnju u ovoj fabrici već početkom novembra, i obezbijediti prvih novih 20 radnih mjesta, a u narednim mjesecima i ostala planirana do garantovanih 60.

Ministar Simović je kazao da je današnje potpisivanje ugovora rezultat zajedničkog rada Vlade, lokalne samouprave i investicione zajednice.

“U ovom procesu koji je trajao od maja prošle godine, kada je uveden ponovo stečaj u Bjelasici Rada, svi su radili svoj posao. Vlada je kreirala određeni ambijent i aktivnosti koje su dovele do ovog načina rada, lokalna samouprava pokazala je svoj angažovan odnos prema potrebi lokalne ekonomije i građana Bijelog Polja, a investiciona zajednica imala je priliku da u otvorenom postupku pokaže svoje investicione ambicije i ideje. Tako smo u jednoj otvorenoj tržišnoj utakmici došli do pretpostavki koje danas imamo na stolu, da možemo da kažemo da ovih dana počinje rekonstrukcija, i da već u novembru mjesecu imamo prve nove litre kvalitetne, prepoznatljive i rado viđene mineralne vode Rada", kazao je Simović.

milutinsimovickodex

Milutin Simović, foto: Kodex

On je istakao da će se u narednim godinama stvoriti nova paleta proizvoda, veći broj uposlenih i dodata vrijednost koja je potrebna ekonomiji Bijelog Polja i Crne Gore.

"Posebno sam zadovoljan jer smo stvorili pretpostavke da možemo da valorizujemo ono što je izdašni prirodni resurs-izvor Čeoče, prepoznatljiv po veoma kvalitetnoj mineralnoj vodi i na domaćem i na stranom tržištu. Zadovoljan sam i što ćemo sa realizacijom ovog ugovora biti u prilici da napravimo jednu značajniju suspstituciju ne malog uvoza. Jer Crna Gora na godišnjem nivou uvozi skoro 30 miliona litara mineralne vode,onoliko i koliko ističe iz našeg izvorišta, i odlazi u nepovrat. I za tih 30 miliona litara mi imamo odliv preko 7 miliona eura na godišnjem nivou", kazao je ministar.

Osim toga Simović je istakao i zadovoljstvo brojem zaposlenih koji će rasti povećanjem proizvodnje, kao i to što je kroz investicionu ponudu dobijen dobar investicioni plan, koji iznosi 3 miliona eura za rekonstrukciju objekta, nabavku novih linija i proširenje palete proizvoda i plus million eura za obrtna sredstva.

"Kroz jednu investicionu ponudu je pokazana društvena odgovornost kompanije, u smislu da će se kroz rekonstrukciju izvorišta određena sredstva ulagati i za rekonstrukciju lokalnog puta do tog izvorišta, što će biti benefit lokalnoj zajednici", ocijenio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja.

P1020258

Sa potpisivanja ugovora, foto: Kodex

Starim radnicima biće sve isplaćeno

Simović je posebno istakao da je sve što je obećano prošle godine tokom posjete fabrike Bjelasica Rada sada i ostvareno, te da će se Vlada odreći svoji potraživanja iz stečajne mase a u korist zaposlenih.

"Obećali smo i da ćemo posebno povesti računa o zaostalim obavezama prema ranijim zaposlenima. Imao sam razgovor sa ranije uposlenima, i dogovorili smo se da će njima iz stečajne mase biti izmiren cjelokupan iznos zaostalih plata u punom iznosu, ne u smanjenom, da će im biti povezan radni staž na bazi realne plate koju su trebali da primaju, isplaćeni porezi i doprinosi u cjelokupnom iznosu,i da će iz stečajne mase biti obezbijeđen i isplaćen odeređeni iznos otpremnina", poručio je Simović.

Potpredsjednik Vlade je izrazio posebno zadovoljstvo zbog prilike da danas saopšti da su stvorene pretpostavke za novi početak proizvodnje u fabrici Bjelasica Rada.

“Ono što smo iz Vlade kazali da ćemo uraditi, uradili smo. Kazali smo da ćemo stvoriti pretpostavke za pokretanje proizvodnje, da ćemo stvoriti uslove da se ispoštuju sve zaostale obaveze prema ranijim radnicima, da ćemo stvoriti pretpostavke za nova zapošljavanja i razvoj, kako Bijelog Polja, tako i sjevera, i ukupne crnogorske ekonomije”, poručio je Simović.

Planovi realni, rezultati do kraja godine

Boris Rašković, suvlasnik Water Group zahvalio se na povjerenju koje ukazano kompaniji.

"Mi smo već par godina tražili izvorište u Bijelom Polju i mislimo da je ovo pravi pogodak i za nas i za društvo. Naši planovi i očekivanja su realni i nadamo se rezultatima do kraja godine", kazao je Rašković.

P1020271

Boris Rašković, foto: Kodex

Istakao je da se prema planu startuje prvog novembra.

"Što se tiče investicije do sredine juna mjeseca radimo adaptaciju i rekonstrukciju kompletnog izvorišta, oprema je poručena, tehnolozi  koje smo angažovali počinju s radom i stavljaće se izvorište u funkciju u naredna dva mjeseca, kako bi do fabrike stizala voda istog kvaliteta kao na izvorištu. U isto vrijeme kreće rekonstrukcija fabrike, moraju da se radi novi zidovi, podovi, grijanje, da se osposobi kako bi bila u rangu sa konkurentima. Do kraja jula ili početka avgusta biće gotovi građevinski radovi", kazao je Rašković.

Za početak će kako je kazao, biti jedna smjena, gdje planiraju da zaposle oko 20 radnika.

"Distribucija će se obavljati iz Bijelog Polja za sjever Crne Gore, a do ljeta 2019. planiramo da povećamo broj zaposlenih i organizovanje druge smjene. Na nivou do tri godine bavićemo se gaziranom vodom, a kasnije možda i sokovi, ili voda sa ukusom", kazao je investitor i poručio da planiraju da gaziranu vodu Rada dovedu na nivo na kakvom je bila 1984. kada je osnovana i da joj vrate titulu prepoznatljivog brenda u Crnoj Gori i u regionu.

Vraća se simbol i brend Bijelog Polja

petarsmolovickodex

Petar Smolović, foto: Kodex

U ime Opštine Bijelo Polje predsjednik Petar Smolović zahvalio se investitoru i Vladi koji su kako je kazao, učinili posebne napore da dođe do realizacije ovog posla, a za dobrobit svih.

"Ono što je bitno za Bijelo Polje je da rekonstrukcijom fabrike dobijamo nova radna mjesta, ali ne samo to. Kompanija Rada ima veliku simboliku za Bijelo Polje, jer kroz njen imidž ime i brend Bijelog Polja se proširio mnogo van teritorija države. Nadam se da ćemo konačno imati prvu i jedinu mineralnu vodu za sada crnogorsku u našem gradu", kazao je Smolović.

On je obećao investitoru punu saradnju i podršku opštine u daljem radu.

"Ubijeđen sam da je potpisivanje ugovora naišlo na oduševljenje građana i da nam se poslije godina krize u fabrici konačno vraća brend kisjele vode", zaključio je Smolović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.