Ugovoreni brak je krivično djelo, pogledajte ispovijest jedne žrtve (VIDEO)
ilustracija

Društveni problem

Ugovoreni brak je krivično djelo, pogledajte ispovijest jedne žrtve (VIDEO)

Ugovoreni dječiji brak je krivično djelo. Crnogorski ženski lobi u animranom filmu prikazuje sudbinu Romkinja i Egipćanki koje su se protivno svojoj volji udale prije 18 godina.

Tradicija kod Roma nalaže da se djevojka rano uda. Tu se ona a ni njena majka puno ne pitaju. Uz to, ona je nakon stupanja u ugovoreni brak u višestrukom riziku od nasilja. 

U okviru Regionalnog  programa  “Primjena zakona, mijenjanje stavova”, koji  sprovode UN WOMEN i UNDP a uz finansijsku podršku Evropske unije,Crnogorski ženski lobi realizuje projekat „Bolji  put  za  žene  žrtve  trgovine  ljudima”.

Jedna od aktivnosti projekta  "Bolji put za žene žrtve trgovine ljudima" bila je i izrada animiranog video spota  u kojem  je na osnovu istinite životne priče  prikazana sudbina  jedne od 72,4 Romkinje i Egipćanke koje su udate prije 18 godine i samom tom činjenicom postale žrtve ugovorenih dječijih brakova, porodičnog i drugih oblika nasilja.

Istinita priča maloljetne Romkinje koja  se suprotstavila ugovorenom dječijem braku, svojoj porodici kao i čitavoj romskoj zajednici  stavlja fokus na najvažnije segmente tokom odluke žrtve da se odupre: "običajno pravo", bjekstvo od kuće, pružanje pomoći i podrške kroz servis Nacionalnog skloništa za žrtve trafikinga, odnos institucija tokom prijave i davanja iskaza o namjerama oca da je uda kao maloljetnicu,  na  emociju i osjecaj krivice zbog prijave oca, porodice, straha da je otac može pronaći i ubiti,  do konačnog izlaska iz životnog lavirinta koji joj je bio namijenjen po nepisanim ali poštovanim pravilima tradicionalne, patrijarhalne romske zajednice - pojašnjavaju iz Crnogorskog ženskog lobija.

Projekat  ima za cilj da  potencijalne žrtve porodičnog  nasilja, dječijih ugovorenih brakova, prosjačenja, radne  i seksualne eksploatacije budu bolje informisane o načinima prevencije i zaštite.

Kroz projekat se, takođe, prestavnici/e institucija sistema  i nevladine organizacije upoznaju sa procedurama i servisnim podrškama u Crnoj Gori u slučajevima  nasilja i trgovine ljudskim bićima,  posebno kada su u pitanju žene i djeca.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.