Neuspješna krvnička borba za život: Trogodišnje dijete nakon 20 dana pod temperaturom preminulo
ilustracija

Od ljekara iz Nikšića, preko Podgorice do Beograda

Neuspješna krvnička borba za život: Trogodišnje dijete nakon 20 dana pod temperaturom preminulo

Jedna majka podijelila je na duštvenim mrežama svoju ispovijest u kojoj je opisala svoju, nažalost, neuspješnu krvinčku borbu za život djeteta. Trogodišnje dijete je nakon što se tri sedmice borilo sa povišenom temperaturom preminulo u Beogradu.

Majka je 13. aprila povela dijete kod ljekara zbog povišene temperature (38-39) u nikšićku bolnicu. Kako je navela, tu su urađeni nalazi krvi iz vene i urin, sve je bilo u granicama normale pa je prepisan Cefaleksin i Blok maks. Temperatura je tada padala, pa se vraćala .

5 dana kasnije temperatura je izmjerena 39.6 te se majka opet javila pedijatru.

"Ponovljeni su nalazi krvi i urina i više ništa nije bilo dobro, uvećana jetra,slezen, CRP, leukociti i ... odmah smo upućeni na odjeljenje. Tada se rade novi nalazi,temperatura prvi put ide do 40, dijagnoze nema , terapije nema, osim infuzije i Febriceta.", navela je majka.

Nakon što ljekari nijesu da se izbore sa konstatno povišenom temperaturom djeteta, odlučeno je da bude upućeno za Podgoricu kao hitan slučaj 
gdje će isti dan,20.aprila, biti postavljena dijagnoza i gdje će dijete dobiti odgovarajuću terapiju. S

U Podgorici su smješteni na Odjeljenje za hematologiju i onkologiju Dječje bolnice. 

"Tu nas dočekuje doktor Maja Kavarić nonšalantno prekrštenih nogu i smireno kaže sledeće “ da za nju nije hitan slučaj, petak je, ide vikend,nema vremena ni za dijagnozu niti za terapiju do ponedeljka. Na moje pitanje, na šta se sumnja da li je strašno doktor Maja Kavarić odgovara da sumnja na neku tropsku bolest i da ćemo da vidimo da li je to strašno ili je strašnije. I tako mi ostajemo sami sa jednom infuzijom, jednim Longacefom i Febricetom po potrebi, temperatura prvi put ide do 41", opisuje majka svoju bezizlaznu situaciju.

Tokom vikenda, kako je pojasnila ali je dijete slabije jelo. Majka je istakla posvećenost medicinskih sestara dok se doktorka Kavarić nije pojavljivala.

23. aprila, u ponedeljak, u 7h ujutru umjesto doktorice Kavarić pojavila se glavna sestra sa informacijom da će doktorka biti na odjeljenju od 15 časova .

"U 15.45 pojavljuje se dokotorka Maja Kavarić i kao u prolazu me obavještava da su rezultati mog djeteta gori nego što su bili i da danas ne može nikakva intervencija ako su rezultati gori. Ona se laktovima naslanja na ivicu našeg kreveta i kaže “ pa kako bih vam to objasnila,nemam odgovarajuće laborante.” Ja umirem od brige tu noć dok mi dijete kopni,da docekam jutro. I konačno 24. aprila vadi konačno nalaz koštane srži koji je trajao 6-7 minuta i sat vremena analize u labaratoriji pojavljuje se i kaže ” Evo da majka ne plače više otklonjena je svaka vrsta maligniteta” izlazi iz sobe još uvijek ne znajući šta je mom djetetu od 3 godine", opisala je majka dane svoje agonije.

Jedna od medicinskih sestara joj je saopštila da se radi o bolesti koja se zove “ kalazar” , koja se uspješno liječi ampulama koje treba nabaviti iz Francuske.

Uz zalihe koje su imali terapija otpočeli su sa terapijom 5 dana tokom kojih nije bilo napretka kaže.

U nedelju 29. aprila se pojavila doktorka Maja Kavarić sa riječima da će u ponedeljak uraditi biopsiju jer temperatura nije snižena i dijete ne reaguje na terapiju.
U ponedeljak joj je, kaže, doktorka Kavarić saopštila da zbog opšteg lošeg stanja djeteta nema saglasnost konzilijuma da odradi biopsiju.

"Šalje nas bez i jedne transfuzije krvi ili infuzije za Beograd u Institut za majku i dijete, a ujedno odlučuje da prekine pogrešno procijenjenu terapiju ampulama koj je do tada primao", navela je majka.
1. maja su u 9 ujutru  smješteni na Odjeljenju hematologije II, gdje je izvjesni doktor Đokić došao iako nije dežuran te posle prvog pregleda izrazio sumnju u dijagnozu doktorke Maje Kavarić te za četvrtak zakazuje biopsiju.

"Od tog trenutka kreće lavovska borba za moje dijete, prima infuzije, krv, trombociti,albumini...i mnogo toga što i ne znam šta je primao u rekordnom roku. Prvi put za 19 dana njemu pada temperatura ispod 37 i ne vraća se 10 sati. Mojoj sreci nema kraja, međutim organizam koji se tako dugo držao pod temperaturom i koji je primao pogrešnu terapiju koji se borio polako posustaje, njega odnose na intezivnu njegu gdje se za njega od tog trenutka bori više ljekara. Ipak, jedan od njih me upozorava na moguće komplikacije držeći me svo vrijeme za ruku i uvjeravajući me da se bore kao za svoje dijete ali da je jako teško.Nažalost, za nas je bilo prekasno..!!", zaključila je majka svoju tragičnu ispovijest koja se danim dijeli na društvenim mrežama.

Ona je neformalno potvrdila “Vijestima” da je zadesila tragedija, ali nije željela da o tome razgovara za novine, navodeći da je samo htjela da se objavi njena integralna ispovjest.

Doktorka Kavarić nije odgovarala na pozive i poruke redakcije Kodexa.

Iz Kliničkog centra su naveli da je tokom boravka pacijenta u IBD-u praćeno je njegovo kliničko stanje, koje je bilo nepromijenjeno, kao i laboratorijske analize.

“Na osnovu toka bolesti i vrijednosti analiza dobijenih iz dijagnostičkih procedura postavljena je sumnja na rijetko oboljenje dijela imunog sistema, koje se razvija, najčešće kao autoimuni odgovor na određeni agens. Obavljena je konsultacija sa ljekarima iz Instituta za majku i dete na Novom Beogradu i dogovoren prijem radi nastavka ispitivanja i daljeg liječenja, te je 30. aprila upućeno u Beograd”, kazali su iz te ustanove, pišu Vijesti.

Dodali su da dr Maja Kavarić tvrdi da je za vrijeme boravka djeteta u toj ustanovi imala korektan odnos sa majkom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.