Havaji: Vrh vulkana bi mogao da eksplodira
Foto:Anadolija

Havaji: Vrh vulkana bi mogao da eksplodira

Vrh vulkana Kilauea mogao bi u narednim danima ili mjesecima da eksplodira i "katapultira" pepeo i komade stijena kilometrima u visinu, upozorili su danas stručnjaci.

Vulkan Kilauea danima izbacuje lavu i ugrožava lokalno stanovništvo, uništava kuće i prijeti geotermalnim postrojenjima, navodi agencija Asošiejted pres.

 David Ige, guverner Havaja zatražio je od američkog predsjednika Donalda Trampa da proglasi stanje katastrofe u toj državi zbog erupcije vulkana i zemljotresa na Velikom ostrvu.

Ige je u četvrtak izjavio da su razmjere katastrofe tako ozbiljne da je neophodna federalna pomoć.

Stručnjaci navode da nema smrtne opasnosti za stanovnike koji se klone zatvorenog dijela nacionalnog parka oko vulkana.

Naučnica Opservatorije za vulkane na Havajima Tina Neal rekla je da u pojasu od tri kilometara od vulkana mogu da padnu djelovi stijena veličine graška i netoksični pepeo.

Erupcija vulkana Kilauea je od 3. maja uništila 36 kuća i drugih građevina. Nema podataka u erupciji ima poginulih.

Prva erupcija je uslijedila nekoliko dana posle urušavanja kratera na istočnom dijelu vulkana i posle 250 potresa za 24 sata.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.