Jovetić: Izgradnja bolje javne uprave zajednički je cilj
Sa konferencije

Konferencija u Podgorici

Jovetić: Izgradnja bolje javne uprave zajednički je cilj

Izgradnja bolje uprave za naše građane i privredu je zajednički cilj svih nas, koji se reflektuje u unapređenju kvaliteta rada, efikasnosti, transparentnosti i profesionalizaciji javne uprave, kazao je državni sekretar Ministarstva javne uprave, Goran Jovetić juče na konferenciji “Ka boljoj upravi u Crnoj Gori“, u organizaciji Instituta alternativa.

 „Upravo na putu ostvarivanja tog cilja organizacije civilnog društva vidimo kao našeg važnog partnera u oblasti reforme javne uprave koja podrazumijeva unapređenje svih slabih karika u sistemu, poboljšanja nivoa usluga, povećanje odgovornosti na svim nivoima – od visoko rukovodnog do službeničkog kadra. To je proces koji podrazumijeva uključenost svih relevantnih domaćih i međunarodnih partnera" istakao je Jovetić.

Kako je kazao ostvaren je napredak u procesu reforme javne uprave u pregovorima sa Evropskom komisijom.

"Kao potvrda tome dobijena je ocjena dobar napredak koja nam je dala vjetar u leđa da sa još većim elanom pristupimo narednim fazama u ovom zahtjevnom procesu reforme javne uprave.Veoma smo zadovoljni što su upravo dva nova sistemska zakona koja uređuju oblast lokalne samouprave i službenički sistem dobile pozitivne ocjene od Komisije. U narednom periodu očekuje nas implementacija ovih zakona i 14 podzakonskih akata koje smo pripremili, te uspostavljanje profesionalne Komisije za žalbe i Disciplinske komisije", naglasio je Jovetić, saopšteno je iz MJU.

Istakao je i posvećenost  procesu optimizacije.

"Radne grupe u okviru tima za optimizaciju već uveliko rade na planovima u skladu za utvrđenom metodologijom, a u saradnji sa ekspertima i Sigmom razmatramo najbolja i ekonomski najodrživija rješenja, a u kontekstu bolje i servisno orjentisane javne uprave“ , istakao je Jovetić.

Konferencija predstavlja završni događaj projekta ”Civilno društvo za dobru upravu: „Da služi i zasluži!”, koji sprovode Institut alternativa, Bonum, Natura, Novi horizont i Centar za istraživačko novinarstvo, a koji finansiraju Evropska unija u okviru programa podrške razvoju lokalnih organizacija civilnog društva i Balkanski fond za demokratiju (BTD), projekat Njemačkog Maršalovog fonda SAD (GMF).

Glavni cilj projekta je da unaprijedi prakse dobrog upravljanja u Crnoj Gori, kao i da pruži nezavisni monitoring reforme javne uprave i ojača kapacitete organizacija civilnog društva za slične buduće aktivnosti.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.