Slučaj ubijenog mladića potresa RS, otac optužio vrh policije za pokušaj zataškavanja

Građani traže pravdu za Davida

Slučaj ubijenog mladića potresa RS, otac optužio vrh policije za pokušaj zataškavanja

Narodna skupština Republike Srpske usvojila sinoć zaključke koje je predložila vladajuća većina, prema kojima je stanje bezbjednosti u RS stabilno.

U zaključcima vladajuća većina priznaje da pojedinačni slučajevi, poput nerazriješene smrti 21-godišnjeg mladića izazivaju zabrinutost i gnijev građana, zbog čega su pozvali nadležne institucije da taj slučaj što riješe.

Oni traže da se razjasne "sve nedoumice i nejasnoće" u vezi sa smrću mladića, kako bi se zadovoljila pravda, pritom posebno apostrofirajući ulogu tužilaštva. 

Navodeći da pružaju podršku porodici nastradalog mladića, poslanici vladajuće većine u usvojenim zaklučcima navode da su protiv politizacije tog slučaja, pozivajući opozicione poslanike, kao i građane, koji ovaj slučaj komentarišu na društvenim mrežama, da daju punu podršku institucijama da rasvijetle ovaj slučaj. 

U zaključcima je najavljeno pokretanje pojedinačne odgovornosti svih, ako se utvrdi da su načinili propuste u istrazi. Donijeli su i odluku o formiranju skupštnskog anketnog odbora, koji bi razmotrio ovaj slučaj. 

Nije prihvaćen predlog opozicionih stranaka da se zbog propusta policije u istrazi smrti mladića smijene ministar policije Dragan Lukač i ostali iz vrha MUP RS. 

Ovi zaključci usvojeni su posle cjelodnevne rasprave na posebnoj sjednici, koja je zakazana na zahtjev opozicionih poslanika. 

Na sjednici je razmatran dokument o stanju bezbjednosti u Banjaluci i Republici Srpskoj - "Pravda za Davida - pravda za sve". 

Poslanicima se na početku obratio otac stradalog mladića Davor Dragičević, koji je naveo da je njegov sin otet, brutalno mučen, silovan, udavljen i na kraju bačen u kanalizaciju. 

On je optužio vrh policije RS i tužioca Dalibora Vreću, kao i patologa Željka Karana, da su pokušali da zataškaju ubistvo. 

Glavni okružni tužilac Želimir Lepir rekao je da tužilaštvo sa novim timom MUP-a vodi novu istragu o smrti Davida Dragičevića, te da su obdukcioni nalazi poslati na vještačenje u Zagreb. 

Mladić David Dragičević je nestao 18. marta, a njegovo beživotno tijelo je pronađeno 24. marta na ušću rječice Crkvena u Vrbas. 

Dva dana kasnije, 26. marta, načelnik Uprave za organizovani kriminal Darko Ilić izjavio je da se mladić u noći kada je nestao prvo potukao sa grupom mladića, potom opljačkao jednu kuću u naselju Lauš, a potom upao u rečicu Crkvena. 

On, kao i direktor policije RS i ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač izjavili su potom u nekoliko navrata da u smrti mladića nema elemenata krivičnog djela. 

Od 26. marta svako veče u 18 časova na Trgu Krajine u Banjaluci se skuplja nekoliko hiljada gradjana tražeći istini o smrti mladića i pravdu za njega. 

Osnovana je i fejsbuk grupa "Pravda za Davida" koja trenutno broji više od 230 hiljada članova.

Izvor:Beta/B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.