Naučnici otkrili potencijalno nov lijek protiv ćelavosti
ilustracija

Naučnici otkrili potencijalno nov lijek protiv ćelavosti

Naučnici su otkrili potencijalno nov lijek protiv ćelavosti kada su u istraživanjima koristili lijek prvobitno namijenjen liječenju osteoporoze, pišu britanski mediji.

Tvrde da lijek ima vrlo snažan učinak na folikul dlake, a pretpostavljaju da djeluje na protein koji uzrokuje ćelavost.

Voditelj istraživanja dr Nejtan Hokšo sa Univerziteta u Mančesteru kaže da bi otkriće moglo značiti veliku promjenu za ljude koji pate od gubitka kose i podsjeća da zasad na tržištu postoje dva lijeka protiv ćelavosti: minoxidil, namijenjen muškarcima i ženama i finasteride, namijenjen samo muškarcima.

Ali, čini se da nijedan od spomenutih lijekova nije pretjerano djelotvoran, a otežavajuća okolnost su brojne nuspojave, zbog kojih osobe kojima ćelavost jako teško pada pribjegavaju transplantaciji kose.

Novi lijek zasad je testiran u laboratoriji.

Uzorci sadrže folikule kose s vlasišta koje je doniralo više od 40 muških pacijenata ranije podvrgnutih transplantaciji kose.

"Zbog spomenutog uzorka naše je istraživanje vrlo relevatno, jer su u ranijima korišćene samo ćelijske kulture", kazao je dr Hokšo za BBC, dodavši da lijek tek mora da prođe dodatna klinička testiranja na ljudima.

Britanski naučnici najpre su identifikovali molekularne mehanizme starog imunosupresiva Cyclosporina A, koji se koristi od osamdesetih godina kao ključan lijek protiv odbacivanja presađenih organa ili u liječenju autoimunih bolesti.

Jedna od čestih nuspojava tog lijeka, koja je u ovom slučaju bila najzanimljivija britanskim naučnicima, je podsticanje neželjene dlakavosti.

Članovi tima su sproveli punu analizu ekspresije gena izolovanih folikula dlake s ljudskog vlasišta tretiranih Cyclosporinom A. Ustanovili su da lijek smanjuje ekspresiju proteina SFRP1, koji sprječava razvoj i rast brojnih tkiva, među kojima su i folikuli vlasi, što je otkrilo potpuno nov mehanizam djelovanja ovog starog i vrlo korišćenog imunosupresiva.

Portparol britanskog udruženja dermatologa je kazao da je studija vrlo zanimljiva i značajna jer je poznato da gubitak kose kod mnogih osoba utiče na njihovo emocionalno zdravlje, uključujući i samopouzdanje.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu PLOS Biology.

Izvor:N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.