SAD traže brzu istragu napada na novinarku: Pratimo situaciju
Foto:Getty images

SAD traže brzu istragu napada na novinarku: Pratimo situaciju

Sjedinjene Države zatražile su brzu istragu napada na crnogorsku novinarku Oliveru Lakić.

“Uznemirni smo zbog napada na novinarku Oliveru Lakić. Novinari moraju biti u mogućnosti da rade nezavisno i bez nedozvoljenog uticaja u bezbjednim uslovima da bi se zaštitila otvorena, demokratska društva. Pratimo situaciju u vezi sa tim krivičnim djelom i zahtijevamo brzu i odlučnu istragu da bi se odgovorni priveli pravdi", saopšteno je Glasu Amerike iz Stejt departmenta.

Komitet za zaštitu novinara (CPJ), sa sjedištem u Njujorku, pozvao je crnogorske vlasti da garantuju bezbjednost Olivere Lakić, na koju je pucano ispred stana u Podogorici.

U saopštenju komiteta citiraju se izvještaji medija da je Lakić izvještavala o kriminalu i korupciji u Crnoj Gori i da je drugi istraživački novinar "Vijesti", koji je napadnut ove godine.

Prvog aprila, eksplodirala je bomba blizu kuće Seada Sadikovića u Bijelom Polju.

"Crnogorske vlasti moraju da osiguraju da Olivera Lakić i drugi novinari mogu da rade bezbjedno u zemlji", rekao je predstavnik CPJ-a za Evropsku uniju Tom Gibson, piše Glas Amerike.

"Istraživački novinari nisu bezbjedni u Crnoj Gori, što su pokazali nedavni napadi na Lakić i Sadikovića. Medijske slobode i bezbjednost novinara trebalo bi da budu uslov u budućim pregovorima o pristupanju uniji", naglasio je Gibson.

U saopštenju Komiteta za zaštitu novinara, citiraju se i izjave crnogorskog premijera Duška Markovića, koji je pozvao na brzu i efikasnu istragu napada, kao i glavnog i odgovornog urednika "Vijesti", Mihaila Jovovića koji je povezao napad na Oliveru Lakić sa njenim izvještavanjem.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.