Jiri Šestak: Crna Gora najbolje pripremljena država Zapadnog Balkana za ulazak u EU
Foto: Skupština Crne Gore

Posjeta Senatu Češke Republike

Jiri Šestak: Crna Gora najbolje pripremljena država Zapadnog Balkana za ulazak u EU

Crna Gora je najbolje pripremljena država Zapadnog Balkana za ulazak u Evropsku uniju, ključna je ocjena zvaničnih susreta delegacije Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i Odbora za bezbjednost i odbranu Češkoj Republici.

Delegacija Skupštine Crne Gore koju predvode predsjednici Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i Odbora za bezbjednost i odbranu, Andrija Nikolić i Obrad Mišo Stanišić, tokom prvog radnog dana održala je niz sastanaka sa potpredsjednikom Senata Češke Republike Jirijem Šestakom, predsjednikom Odbora za evropske poslove Senata Vaclavom Hamplom, predsjednikom Odbora za vanjske poslove, odbranu i bezbjednost Senata Františekom Bublanom, potpredsjednikom Poslaničkog doma Češke Republike Janom Hamačekom, predsjednikom Odbora za vanjske poslove Poslaničkog doma Lubomirom Zaoralekom kao i sa pomoćnikom ministra vanjskih poslova Češke Republike Jakubom Dirom, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Pozdravljajući pridruživanje Crne Gore NATO savezu, kako se navodi, potpredsjednik Senata Češke Republike Jiri Šestak istakao je da je Crna Gora najbolje pripremljena država Zapadnog Balkana za ulazak u Evropsku uniju.

Crna Gora je prozor Evropske unije prema Zapadnom Balkanu, država koja izvozi stabilnost i jača evropski entuzijazam regionalnih susjeda, kazao je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić.

Uz potpuno usklađenu vanjsku i bezbjednosnu politiku sa Briselom, te sa 30 otvorenih i tri privremeno zatvorena pregovaračka poglavlja, Crna Gora predvodi proces pridruživanja Evropskoj uniji i biće izvjesno njena prva naredna članica, saopštio je Nikolić.

Češka Republika ostaje snažno posvećena promociji politike proširenja Evropske unije, jer je to u najboljem interesu i EU i zemalja kandidata za članstvo, kazao je predsjednik Odbora za vanjske poslove, odbranu i bezbjednost Senata Češke Republike František Bublan, na čiji poziv delegacija crnogorske Skupštine boravi u Pragu.

Bublan je podsjetio da je Višegradska grupa od svog nastanka bila sinonim za uspješan model regionalne saradnje, koja je ubrzala evropsku integraciju Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke, uz poruku da Crna Gora može u potpunosti da računa na političku, ekspertsku i tehničku podršku Češke Republike i Višegradske grupe.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić izrazio je uvjerenje da će i buduće akcije država Višegradske četvorke, konkretno Češke Republike biti u funkciji očuvanja principa vrednovanja konkretnih i vidljivih rezultata kandidata za članstvo, te da će proširenje Evropske unije na države Zapadnog Balkana, ostati u vrhu liste prioriteta predstojećih sastanaka Višegradske grupe.

Na sastanku sa Bublanom, predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Obrad Mišo Stanišić je istakao da je prijem Crne Gore u NATO savez najveće političko ostvarenje od obnove državnosti, najčvršća dugoročna garancija bezbjednosti zemlje, preduslov za nesmetan ekonomski razvoj i snažan vjetar u leđa integraciji naše države u Evropsku uniju.

Članovi Odbora za bezbjednost i odbranu i Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, poslanici prof. dr Miodrag Vuković i Luiđ Ljubo Škrelja napomenuli su da se integracija kao temelj crnogorske državne politike, pokazala kao najbolji okvir za sazrijevanje i razvoj crnogorskog društva.

Prvog radnog dana zvanične posjete Češkoj Republici, delegacija Skupštine Crne Gore je sa svojim češkim domaćinima, dogovorila nastavak intenzivne komunikacije na nivou radnih tijela dva parlamenta koja se bave vanjskom politikom i pitanjima bezbjednosti i odbrane.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.